+ Tudomány

A közösségi napelem is egy lehetőség

napelem

A közösségi napelemek az Egyesült Államokban a 2027-es évre várhatóan a mostanihoz képest 7 GW-os teljesítménynövekedést fognak elérni

A közösségi napelemek az Egyesült Államokban a 2027-es évre várhatóan a mostanihoz képest 7 GW-os teljesítménynövekedést fognak elérni, ami igen jelentős szám. Bár ez a forma itthon még elég ismeretlennek számít, sokatmondó a fejlődés, ezért nem árt képben lenni.

A Nagy Alma jár az élen

New Yorkban a legelterjedtebb ez a forma, s mára már biztosan megállapítható, hogy az USA egyre több államában növekszik a népszerűsége ennek a lehetőségnek. Az A1Solar lakossági napelemei mellett ez az opció is egyre terjed.

Az alapvető cél természetesen ugyanaz, mégpedig támogatni a környezetvédelmi szempontokat, megújuló energiaforrás segítségével kiváltani a környezetre káros, s egyébként is fogyatkozóban lévő energiahordozókat.

Az Egyesült Államokban erőteljes segítségnek számít a politikai hátszél is, amely ezeket a lehetőségeket támogatja, ugyanis az energetikai kérdések egy részének megoldását a jogalkotók a közösségi napelemes rendszerekben látják. Több függőben lévő jogszabály is ideális változásokat hoz a jövőben, amennyiben elfogadják azokat.

Milyen előnyöket jelenthet a közösségi napelem?

Alapvetően a nagyobb rendszerek kiépítési költsége felhasználókra vetítve alacsonyabb, így kedvezőbb megoldás ebből a szempontból, azonban érdemes alaposan megismerni a használat feltételeit, a csatlakozás lehetőségeit, s nem fejjel rohanni a falnak.

A közösséginek pontosan olyan hátrányai lehetnek, mint más közös használatú dolgoknak is, például a rendszer nem áll teljesen a mi befolyásunk alatt, továbbá a költségek hosszú távon végül magasabbra rúghatnak majd, mintha a saját tetőnkre telepítettek volna egyéni napelemes rendszert.

A lakossági napelemek előnyei

A közösségi megoldásokkal szemben az egyéni megoldások átláthatóbbak, s teljesen a saját ellenőrzésünk alatt tarthatjuk őket. Nyilvánvalóan itt nem fognak módosulni a szerződések, nem növekednek idővel az árak, hanem egy egyszeri bekerülési költséggel kell számolnunk, amellyel akár elérhetjük a nulla forintos villanyszámlát is, a rendszer teljesítményétől, valamint egyéni igényeinktől függően.

Ideális esetben a befektetés anyagi része az aktuálisan elérhető pályázatok, támogatások révén kedvezőbbé tehető vagy csökkenthető, így kisebb ráfordítást igényel részünkről, mintha a teljes összeget állnunk kellene.

Amennyiben szeretnénk, új elektromos fűtésrendszer is kialakítható, illetve akár elektromos járműveink töltését is megvalósíthatjuk otthonainkban. Ráadásul az egyénileg kivitelezett rendszer azzal az előnnyel is jár, hogy ingatlanunkat értékesebbé, s gyorsabban, könnyebben értékesíthetővé is teszi egyszersmind.

Teljes függetlenség

Szigetüzemű rendszert választva akár teljesen függetlenek is lehetünk az áramszolgáltató hálózattól, s értelemszerűen mindenki mástól is, hiszen ebben az esetben az akkumulátorok biztosítják számunkra az esti órákban igényelt energiát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top