+ Életmód

Hány ollóra van szükség egy háztartásban?

Az olló pont olyan fontos eszköz egy háztartásban, mint a kés vagy a konyhai edények. Napi szinten használjuk…

Az olló pont olyan fontos eszköz egy háztartásban, mint a kés vagy a konyhai edények. Napi szinten használjuk, és a legtöbb esetben nem is elegendő belőle egyetlen darab, hisz a különféle feladatokra különböző típusú ollókra van szükség. Nézzük, pontosan milyeneket érdemes beszerezni!

Papírvágó olló

Szinte nincs olyan otthon, ahol ne lapulna legalább egy papírvágó olló valamelyik fiókban. Egyaránt használják gyerekek és felnőttek, akár kreatív célokra, akár munkához vagy az iskolai feladatokhoz.

Ilyen ollót találunk a Fiskars & Gerber termékek webáruházában a Fiskars classic termékcsaládban is, ahol a márka ikonikus narancssárga nyelű darabjai kaptak helyet. A megfelelő papírvágó olló ismérve, hogy könnyen nyílik és csukódik, a pengéje éles, és kényelmes a használata.

Sokan elkövetik azonban azt a szarvashibát, hogy egy eredetileg papír vágására szánt ollót használnak egyéb alapanyagokhoz is. Ne tegyük, ugyanis ezzel sokkal hamarabb tönkretesszük az élét, és akkor már a papírt sem tudjuk majd elvágni vele! Maradjunk az eredeti funkciójánál, azaz kizárólag papírfélékhez használjuk!

Konyhai olló

A konyhában is rengetegszer vehetjük hasznát egy ollónak: kibonthatjuk vele a csomagolt élelmiszereket, levághatjuk a tejesdoboz csücskét, méretre szabhatjuk a sütőpapírt, de akár az egész csirke vagy pulyka feldarabolásában is segíthet.

Viszont ahogy az imént említettük, ne fogjuk be ezekre a műveletekre a papírvágó ollót, hanem rendszeresítsünk egyet a konyhába, amit viszont csak itt használunk! Mivel ez a vágóeszköz gyakran érintkezik élelmiszerekkel, a higiénia végett nagyon fontos, hogy rendszeresen, lehetőleg minden használat után megtisztítsuk!

Ne tegyük el addig, amíg a pengéjén bármiféle szennyeződés van, ugyanis így baktériumok kerülhetnek az ételbe!

Hajvágó olló

Bár a legtöbben fodrászra bízzák a frizuraigazítást, azért nem árt, ha akad otthon egy hajvágó olló. Így ugyanis otthon is levághatjuk például a töredezett hajvégeket, vagy megigazíthatjuk a frufrunkat, nem kell emiatt időpontot kérni a fodrászhoz.

A férfiaknak ugyancsak hasznos egy hajvágó olló a háznál, hisz a szakáll vagy a bajusz rendbetételére is használható. Persze itt is tartsuk be az aranyszabályt: ezt az ollót ne használjuk semmi egyéb célra!

Szabóolló

Ha valaki a családból szeret varrogatni, akkor egyértelmű, hogy a készletében egy ollónak is helyet kell kapnia. Ma már kiváló minőségű szabóollók léteznek, melyekkel az anyagok kiszabása igazán egyszerű.

Amennyiben nem rajongunk a varrásért, abban az esetben is érdemes beszerezni egy, csak textilekhez használatos ollót, hiszen más esetekben is jól jöhet, például ha egy régi ruhát szeretnénk feldarabolni, hogy törlőrongyként használhassuk.

Barkácsolló

A barkácsolás során is szükség lehet ollóra, viszont mivel itt általában vastag és nehéz anyagokat kell vágni, ezért speciális darabokat kell beszerezni. A barkácsollók pengéje általában vastagabb, élesebb és masszívabb, hogy könnyen megbirkózhassanak a nehezen vágható anyagokkal is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top