+ PR-cikk

A kutyás gazdik egyik legnagyobb rémálma – mi tegyél, ha kedvencednek bélelzáródás miatti műtéte volt?

kutya

Ha a kutya bélrendszere teljesen rendbe jött, akkor majd fokozatosan vissza lehet állni a hagyományos tápokra.

Keresés a weben

A kutyák többsége roppant érdeklődő természetű, és a szagláson és a látáson kívül sokszor az ízlelésüket is bevetik, ha egy-egy új dologgal találják szemben magukat. Ám sajnos néha nagy árat kell fizetni a kíváncsiságért, hisz ha például lenyelnek egy-egy tárgyat, annak komoly következményei is lehetnek.

Amikor minden perc számít

Ha a kutya lenyel egy emészthetetlen tárgyat, akkor fennáll a veszélye annak, hogy bélelzáródása lesz. Ez lehet részleges vagy teljes, ezért nagyon fontos, hogy ha a kutyád nem ehető tárgyat nyelt le, akkor mielőbb orvoshoz kell vinni, mert ekkor még hánytatással elkerülhető a műtét.

Ám ha a helyzet másképp alakult, és kedvenced átesett egy operáción, akkor sem kell pánikba esni, csupán nagyon odafigyelni rá a lábadozás során. Először is szigorú diétát kell tartani speciális eledellel, például a Kutyakajas.hu Webáruház Trovet tápjaival. Ez a márka kimondottan gyógytápokat gyárt, a különféle betegségekben szenvedő ebek számára.

Az Intestinal eledelek például könnyen emészthetőek, jól hasznosuló formában tartalmazzák a tápanyagokat, segítik az emésztést és a bélrendszer helyreállítását. Ezek pedig egytől egyig fontos szempontok egy olyan komoly beavatkozás után, mint egy bélműtét.

A kritikus első napok

Az operáció után mindig az első néhány nap a legkockázatosabb, ekkor kell leginkább résen lenni. Az állatorvos minden fontos információval ellát a távozás előtt, ezeket akár írd fel magadnak, nehogy bármit is elfelejts.

Bélműtét után az etetés lesz az egyik legrizikósabb tényező. A kutyának ugyanis a gyógyulás ideje alatt nagyon szigorú diétát kell tartania. Az eddigi eledelt cseréld le a már említett gyomor- és bélkímélő gyógytápra, de ebből is csak apró adagokat kaphat. Valószínűleg eleinte úgysem nagyon lesz étvágya, tehát nem lesz olyan nehéz betartani az orvos által ajánlott mennyiséget. A jutalomfalat ilyenkor még tilos!

Ha a kutya bélrendszere teljesen rendbe jött, akkor majd fokozatosan vissza lehet állni a hagyományos tápokra, de ehhez mindenképp kérd ki az orvos véleményét, ne hagyd abba a diétát önhatalmúlag!

A mozgással csak óvatosan!

Ami fontos még, az a mozgás minimalizálása. Ha a kutyád nagyon izgága, előfordulhat, hogy már a műtét utáni napokban is játszani akar, de ekkor még fennáll a belek egymásba csúszásának kockázata, így a lehető legkevesebbre kell csökkenteni az állat fizikai aktivitását.

Foglald le olyan játékokkal, amihez keveset kell mozognia, és a séta is csak annyi ideig tartson, amíg elvégzi a dolgát. Most a pihenés a legfontosabb!

A diétás étrend mellett biztosan szükség lesz gyógyszerek beadására is, ezeknél nagyon pontosan tartsd be az orvos utasításait. A kontrollvizsgálatok során pedig mondj el mindent, amit tapasztalsz a kutya gyógyulásával kapcsolatban, mert még a kevésbé jelentősnek tűnő apróságok is fontosak lehetnek arra nézve, miként alakul az állat lábadozása.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top