+ Zene

Európai Hidak fesztivál: holland sztárzenekarok a Müpában

Az Európai Hidak fesztivál keretében fellép többek közt a Metropole Orkest, a Dawn Brothers, Joep Beving és Sietze de Vries.

kép forrása: müpa

Amszterdam mutatkozik be Budapesten az Európai Hidak fesztivál keretében szeptember 16-tól 28-ig a Müpában. Fellépnek holland sztárzenekarok, lesznek fúziós koncertek, hangversenyek és filmvetítések is. A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös, immár mintegy egy évtizede életre hívott tematikus fesztiválján az érdeklődők az egyedi atmoszférájú holland főváros kulturális és művészeti ínyencségeiből kaphatnak bőséges ízelítőt.

„Az Európai Hidak eseménysorozat alapításától fogva a párbeszéd, a találkozás, az összekapcsolódás, a kölcsönös egymásra figyelés fesztiválja. Kezdetben országok, ma már Európa meghatározó városai, emblematikus kulturális központjai, idén Amszterdam és Budapest ünneplik egymást. A fesztivál sikere ékes példája annak, hogy megismerni és megérteni egymást a kultúránkon, fantasztikus alkotóinkon és alkotásaikon keresztül lehet igazán”

– mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító zeneigazgatója kiemelte, hogy erős személyes kötődése miatt különleges öröm számára, hogy hozzájárulhat egy holland-magyar kulturális találkozáshoz. ”

„Amszterdam a második otthonom, a Concertgebouw a legkedvesebb külföldi együttesem. Bemutathatom Hollandiában Kelemen Barnabást és Magyarországon a Jussen-fivéreket, akik saját hazájukban ünnepelt sztárok”.

A nyitókoncerten, szeptember 16-án Hollandia egyik kedvenc nagyzenekara, a játékos, merész és stílusok vegyítésében jeleskedő Metropole Orkest mutatkozik be, amely eddigi pályafutása során olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Robbie Williams, a Woodkid, a Basement Jaxx vagy Bono.

A könnyedebb műfajok kedvelőinek érdeklődésére tarthat számot a roots rockot játszó Dawn Brothers és a tiszteletbeli magyarként szeretett osztrák dalszerző-előadó, Ripoff Raskolnikov közös koncertje 18-án, egy héttel később a dallamos zongoramuzsika szerelmesei Joep Beving játékát hallhatják.

Az eseménysorozat társszervezője, a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyén szeptember 23-án Louis Andriessen egyik műve mellett Beethoven Eroicája és Mozart maga és testvére számára komponált darabja is felcsendül. Utóbbi a testvérpár-zongoraduó, Lucas és Arthur Jussen előadásában lesz hallható, az est karmestere pedig Fischer Iván lesz. Másnap Kelemen Barnabás szólójával és ugyancsak Fischer Iván vezényletével lép fel a nagy múltú Amszterdami Concertgebouw Zenekara, a programban Beethoven V. szimfóniája mellett Bartók Béla Táncszvitje és Hegedűversenye kapott helyet.

Az Európai Hidak zárókoncertjén, szeptember 28-án az Orgonapárbajban Sietze de Vries holland orgonaművész Fassang Lászlóval közösen a 16-17. század fordulójának egyik amszterdami mestere, Jan Pieterszoon Sweelinck művészetébe enged betekintést.

A fesztiválon szerepet kap a filmművészet is: Réz András filmesztéta vezetésével olyan holland vonatkozású moziremekeket tekinthetnek meg, mint a Leány gyöngy fülbevalóval vagy az Éjjeli őrjárat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top