+ Zene

Ripoff Raskolnikov együttese holland roots-rock zenekarral lép színpadra

A Ripoff Raskolnikov Band a Dawn Brothers társaságában lép színpadra a Müpában, ennek apropójából beszélgettünk a gitáros-énekessel.

fotó. Nagy János

Az Európai Hidak, a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös fesztiváljának keretében ezúttal egy holland roots-rock zenekar, a Dawn Brothers érkezik a Müpába szeptember 18-án. Az est során lép színpadra a Graz és Vas megye között kétlaki életet élő blueszenész, Ripoff Raskolnikov zenekara is. A Dawn Brothers és a Ripoff Raskolnikov Band tagjai régóta ismerik egymást, de most először adnak közös koncertet, sőt, közös dalokkal is készülnek. Ripoff Raskolnikovval beszélgettünk a müpás koncertről, a járvány alatti alkotói folyamatokról és a zenekar további terveiről.

– Úgy tudom, régóta ismerik egymást a Dawn Brothers tagjaival. Honnan ered a kapcsolat a két zenekar közt?

A Dawn Brothers dobosa, Rafael Schwiddessen sokáig Ian Siegal zenekarában játszott, és fel is dolgozták az egyik szerzeményemet. Rafael Schwiddessen egyébként Németországban született, szóval az anyanyelvünk is közös.

– Kinek az ötlete volt a közös koncert?

A menedzserem, Podlovics Péter találta ki, hogy jó ötlet lenne összehozni a két zeneakart egy koncertre. Miután mindkét együttes előadta a saját műsorát, négy-öt számot közösen is eljátszunk majd. A Dawn Brothers felállása ugyanúgy néz ki, mint a miénk: zongora, gitár, dob és basszusgitár. Igyekszünk majd úgy összeállítani a műsort, hogy minden zenekartag szerephez juthasson.

– A Dawn Brothers itthon kevésbé ismert együttes, mely roots rock-ot játszik. Zeneileg hol a közös metszéspontja a Ripoff Raskolnikov Band-del?

Egyrészt a Dawn Brothers és én is olyan angol nyelvű dalszerzők vagyunk, akiknek nem az angol az anyanyelvük, és mégis sikerül egész tűrhető szövegeket összehoznunk. (nevet) Másrészt nagyon hasonló a zenei hatterünk, hasonlóak a példaképeink, mindannyian egy, a blues, a folk és a rock által alakított zenei háromszögön belül mozgunk. Feketék által inspirált fehér zene.

Amikor három éve beszélgettünk, említette, hogy a Ripoff Raskolnikov Band indulása, 2006 óta tökéletesen működik. Mennyire nehéz feladat összetartani a zenekart?

Nem könnyű feladat. Egy énekes-gitáros egyedül is elmehet koncertezni, míg egy basszusgitáros nem. Viszonylag kevés igazán jó kísérőzenész van az országban, akik vagy egy nagynevű együttesben játszanak, vagy pedig több zenekarral koncerteznek párhuzamosan. Kénytelenek voltunk több tag mellé helyetteseket is keresni. Szerencsére sikerült megoldani. Ha csak négyen lennénk Nagy Szabolccsal, Varga Lacával és Gyenge Lajossal, akkor több koncertet is le kellett volna mondanunk.

Az én személyes Ripoff-világom nagyon pici lett, másrészt a nagyvilág is valahogy kicsi lett ezekben az időkben, amiket most élünk” – mondta 2018-ban Small World című daláról. Mennyivel érzi kisebbnek a világot a járványhelyzet után?

Attól eltekintve, hogy jóval kevesebb koncertem volt, mint előtte, alapjaiban nem változtatta meg az életemet a járvány. A koronavírus előtt is visszavonultan éltem egy vidéki parasztházban. A zenélésből élek, ezért nem kellet bejárnom dolgozni egy munkahelyre, mint sokaknak.

– Többet tudott alkotni ez idő alatt?

Furcsa módon nem. Az ember azt hinné, hogy ilyenkor ráér és megírhat akár több albumnyi zenei anyagot is, de valamiért nem volt ihletem. A legelső járványhullám alatt még a nappalimból adtam live stream koncertet.  Egy ideig élveztem is, de a nyári enyhítések után ősszel jöttek az újabb bezárások, és akkor már ahhoz sem volt kedvem, hogy online adjak koncertet. Valamiért nem abban az időszakban szabadultak fel a kreatív energiáim. Több zenésszel is beszéltem erről, és ugyanezt élték meg.

– Augusztusban töltötte be hatvanhetedik életévét. Végzett valamilyen számvetést, hogy elérte-e a zenei céljait és mit szeretne még megvalósítani a pályáján?

Amíg jó egészségben vagyok, nem látom okát, hogy abbahagyjam a zenélést.

Ripoff Raskolnikov

fotó: Nagy Attila

– Mennyiben más érzés a Müpában fellépni, mint egy kis klubban?

Eddig csupán kétszer játszottam a Müpában, egyszer három évvel ezelőtt, egyszer pedig augusztus végén a Müpa hűségprogram évadnyitó estjén egy minikoncerten. Nem ismerem túlzottan a helyszínt, de a Fesztivál Színháznak nagyon jó az akusztikája és kiváló hangulatú, teltházas koncerteknek szokott otthont adni.

– Mivel készül a Ripoff Raskolnikov Band az év hátralévő részére?

Október elejére tervezzük Nagy Szabolccsal, a zenekar zongoristájával, hogy összeülünk és együtt megálmodjuk a következő album zenei anyagát. Remélem, jót fogunk álmodni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top