+ Irodalom

Háromnapos összművészeti programmal ünnepli a főváros Nádas Pétert

nádas péter

Nádas Péter Budapestje: szeptember 30. és október 2. között Budapest több helyszínét is bevonó programsorozattal tiszteleg Nádas Péter munkássága és életműve előtt.

fotó: Valuska Gábor
Keresés a weben

Nádas Péter Budapestje: szeptember 30. és október 2. között Budapest több helyszínét is bevonó programsorozattal tiszteleg Nádas Péter munkássága és életműve előtt a Budapest Brand nZrt. és a Jelenkor Kiadó.

A háromnapos fesztivál igazi összművészeti élményt kínál: az irodalmi vonatkozású események mellett zenei, színházi, képzőművészeti, sőt, gasztronómiai tematikájú programok közül is válogathatnak az érdeklődők. Nádas Péter, a magyar és a kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározóbb egyénisége idén októberben lesz 80 éves. Ez alkalomból Budapest városa háromnapos programsorozatot szervez.

A rendezvény rávilágít Nádas alkotói életművének sokszínűségére, inspiráló erejére, közel hozza az embert, változatos formákon és műfajokon keresztül enged betekintést univerzumába – ezáltal a találkozás, a felfedezés örömét nyújtja a rajongóknak és a laikusoknak egyaránt.

A Nádas Péter Budapestje program keretében újraindul Ott Anna nagysikerű #olvassnádast sorozata, ezúttal élő közönség előtt, a szerző tavasszal megjelent regénye, a Rémtörténetek kapcsán. Maga Nádas Péter tart majd tárlatvezetést a Minimo. A sötétség színei című kiállításon, amely az író saját okostelefonjával készített két friss fotósorozatát mutatja be. Dömötör András rendezésében pedig felolvasószínházként szólal meg Nádas halálélményét leíró különleges szövege, a Saját halál.

Irodalmi sétán fedezhetjük fel Nádas Péter Budapestjét a Könyves Magazin szervezésében, ahol bejárhatjuk a Svábhegyet, a Világló részletek nádasi tereit, majd az életmű 7. kerületi helyszínei kerülnek sorra. Az Esterházy Magyarország Alapítvány szervezésében az Ereklye, Haydnkopf című kamarakiállítás nyílik meg a Q Contemporary galériában szombaton, amelyet bábjátékkal kiegészült zenei performansz is színesít. Haydn, az Esterházyak és Nádas Péter kapcsolatrendszerének zenei-irodalmi megjelenítésére pedig a Budapest Sound Collective vállalkozik az író közreműködésével.

Vasárnap délelőtt tematikus gasztropiac idézi meg Nádas Péter és felesége természetközeli, szinte önfenntartó életmódját. Salamon Magda Egy csipet józan íz című szakácskönyvéből Mautner Zsófi készít ételeket, a kézműves standoknál kicsik és nagyok egyaránt elkészíthetik saját bevásárlótáskájukat, receptes füzetüket.

A háromnapos program egy kultikus Nádas-helyszínen, a Margitszigeten zárul, ahol a Kristály Színtér üvegtermében Nádas Péterrel Kustos Júlia és Vincze Bence beszélget, majd egy rendkívüli vizuális élmény zárja a programot: a margitszigeti szökőkúton Gergye Krisztián vetített videoinstallációja lesz megtekinthető Gryllus Ábris zenéjével.

A Nádas Péter Budapestje programsorozathoz kapcsolódóan a Budapest Brand és a Jelenkor augusztus végén fotópályázatot hirdetett a főváros nádasi tereihez, helyszíneihez kapcsolódóan. A pályázatra szeptember 14-ig lehet beküldeni alkotásokat. A pályázás menetéről és részleteiről ITT tájékozódhatnak az érdeklődők.

A háromnapos eseménysorozat részletes programja, a jegyvásárlási és regisztrációs linkek elérhetőek a www.enbudapestem.hu/nadaspeterbudapestje oldalon.

Facebook esemény: https://fb.me/e/3onV1FIiY

nádas péter

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top