+ Tudomány

Elhunyt Erdős Tibor, az MTA rendes tagja

Erdős Tibor többek között Akadémiai Díjban és Széchenyi-díjban is részesült, és megkapta a Közgazdász Életműdíjat is.

fotó: Kovács Attila/MTI

Életének 95. évében elhunyt Erdős Tibor akadémikus, Széchenyi-díjas közgazdász.

Az infláció és a gazdasági növekedés kérdésének neves kutatóját kedden érte a halál. Erdős Tibor 1928. április 4-én született Budapesten. 1948-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol 1952-ben szerzett közgazdász diplomát, majd a Politikai Gazdaságtan Tanszék oktatója lett, 1969-ben egyetemi tanári kinevezést kapott. 1975-től a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos tanácsadójaként dolgozott, majd kutatóprofesszori megbízást kapott. Az intézet munkatársaként sokat tett a magyar gazdaság fejlesztéséért és a mindenkori gazdaságpolitika tudományos megalapozásáért.

1962-ben védte meg közgazdaság-tudományból kandidátusi értekezését, majd 1972-ben akadémiai doktori címet szerzett. 1987-ben választották meg az MTA levelező, 1993-ban pedig rendes tagjává. Erdős Tibor 1990 és 1993 között a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, 1992 és 2000 között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jegybanktanácsának tagja volt.

A Magyar Közgazdasági Társaság Közgazdász Életműdíjjal ismerte el munkásságát. Kutatási területei eleinte a gazdasági növekedést meghatározó tényezők vizsgálata, a fenntartható gazdasági növekedés és a tőkés gazdasági ciklus elemzése volt. 1975 után főként a magyar gazdasági növekedés problémáival, a gazdaságpolitika növekedési hatásával, az infláció elméletével, illetve a monetáris szabályozás elméleti kérdéseivel foglalkozott.

Az inflációs és a fenntartható gazdasági növekedés kutatójaként elért eredményeiért több magas elismerésben, így például Akadémiai Díjban és Széchenyi-díjban részesült. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top