+ Képzőművészet

Drozdik Orshi kiállítása október elejéig a Mai Manó Házban

A Munkácsy-díjjal kitüntetett Drozdik Orshi tárlata augusztus 31-én nyílt meg és október 9-ig látogatható.

fotó: youtube
Keresés a weben

Drozdik Orshi Munkácsy-díjas képzőművész A fénykép és a szerelmes című kiállításán az 1975-1995 között készült, többnyire analóg, ezüst zselatinos fotóiból mutat be válogatást október 9-ig Budapesten a Mai Manó Házban. A Mai Manó Ház tájékoztatása szerint Budapesten most láthatja először kiállításon a közönség Drozdik Orshi 1976-78 között készült, Szempillantás és sóhajtás című kísérletező jellegű sorozatát, amelynek szerves részei a korábban és később is sokat használt szerelmes versek.

A tárlathoz az azóta elhunyt művészettörténész, Beke László és Drozdik Orshi, valamint Boros Lili kurátor és a művész beszélgetését rögzítő videófelvételek készültek. A kiállítás alkalmából megjelenik egy húsz év fotómunkáit bemutató, 320 oldalas reprezentatív könyv is a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház kiadásában – közölték. Drozdik Orshi 1970-77 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, 1978-ban Amszterdamba, 1981-ban New Yorkba költözött, de közben részt vett a hazai kiállítási életben. Az 1980-90-es években tevékenysége a tengeren túlra koncentrálódott, 1983-tól rendszeresen szerepelt egyéni és csoportos kiállításokon New Yorkban. 2005 és 2015 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem habilitált egyetemi tanára volt, előtte több nemzetközi egyetemen – többek között – a University of California San Diegón és a New York University-n is oktatott. Több mint 80 egyéni és 160 csoportos kiállításon mutatkozhatott be.

Sokrétű munkásságában a festészet, rajz, sokszorosító grafika, szobrászat, fotó, installáció, videó, performansz, költészet, irodalmi és elméleti szöveg, könyvszerkesztés műfajaiban is alkot, a fotó 1975-től máig fontos szerepet tölt be művészetében. Alkotásai megtalálhatók a bécsi és budapesti Ludwig Múzeum gyűjteményében, a Szépművészeti Múzeumban, valamint neves amerikai és európai kollekciókban. Munkásságát 2003-ban Munkácsy-díjjal jutalmazták.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top