+ Zene

A Magyar Zene Háza ad otthont a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztiválnak

Az I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál Japán gazdag zenei kultúráját mutatja be a Magyar Zene Háza épületében.

fotó: magyarzenehaza.hu
Keresés a weben

Japán és a Távol-Kelet zenei világát mutatja be koncertekkel és családi programokkal az 1. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál csütörtöktől vasárnapig a Magyar Zene Házában. Első alkalommal rendezi meg a Magyar Zene Háza a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivált, amelynek során javarészt japán és magyar zenészek, mellettük pedig kínai és tajvani művészek játszanak keleti és nyugati zeneműveket egyaránt – mondta el az eseménysorozat csütörtök esti ünnepélyes megnyitóján a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

Batta András kiemelte a programok sokszínűségét: egyaránt felcsendülnek klasszikus, tradicionális és kortárs zenék, ahogyan jazz is, lesz anime zenei koncert és japán családi délelőtt is. Batta András emlékeztetett, a Városliget kulturális park, melyben minden épületnek megvan a maga története. Ezekhez csatlakozott Fudzsimoto Szu japán sztárépítész által tervezett Magyar Zene Háza is – fűzte hozzá az intézmény vezetője.

A fesztivál keretében az épület egy interdiszciplináris projektnek is otthont ad: Szirmay Zsanett textilművész Soundweaving elnevezésű alkotásában egyebek mellett a kimonók motívumai alakulnak dallamokká szeptember 13-ig. Farkas Gábor zongoraművész, a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál művészeti igazgatója felidézte, hogy négy évig élt és tanított Japánban, ahonnan 2021-ben tért haza. Ekkor vetődött fel a rendezvénysorozat ötlete, amelynek nagyszerű otthona lesz a Magyar Zene Háza – jegyezte meg. Otaka Maszato, Japán magyarországi nagykövete egyaránt méltatta a Fudzsimoto Szu által tervezett épületet, valamint annak programjait és állandó kiállítását. Hozzátette, hogy a Magyar Zene Háza közelében felépítendő Új Nemzeti Galériát is japán iroda, a SANAA tervezte, és várhatóan ez az új múzeum szintén egyedülálló épület lesz. Magyarország fontos szereplője a klasszikus zenei világnak olyan komponistákkal, mint Liszt, Bartók és Kodály – mondta el a diplomata, aki arra is emlékeztetett, hogy a budapesti Zeneakadémián jelenleg huszonegy japán hallgató tanul.

Otaka Maszato elmondta: a fesztivál nyitányaként Batta Andrással a Magyar Zene Háza mellé cseresznyefát is ültettek, amely virágaival a tél végét jelzi majd.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top