+ Tudomány

Hamarosan új megelőző kezelések állhatnak rendelkezésre az RSV ellen

Az RSV a csecsemőhalandóság második leggyakoribb oka. Az új vakcina kifejlesztése az utolsó szakaszaiban jár.

fotó: unsplash

A több évtizede folyó globális kutatásoknak köszönhetően hamarosan új, hosszabb távon védelmet nyújtó megelőző kezelések állhatnak majd rendelkezésre az évente több mint százezer gyermek halálát okozó légúti vírus, az RSV ellen – olvasható a Nyugat-Ausztráliai Egyetem honlapján megjelent cikkben.  A csecsemők számára kifejlesztett, a jelenleg elérhetőnél hosszabb távú védelmet nyújtó monoklonális antitest-kezelés valószínűleg 12 hónapon belül elérhető lesz a piacon, és azt rövidesen követheti az állapotos nők számára kifejlesztett, az újszülöttek vírus elleni védelmét biztosító vakcina jóváhagyása is.

A tanulmány egyik szerzője, Peter Richmond professzor, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékének és a perth-i Telethon Kids Institute vakcinatesztelési csoportjának vezetője elmondta, hogy számos megelőző antitestes kezelés és RSV-vakcina kifejlesztése az utolsó szakaszaiban jár. Jelenleg kilenc potenciális jelölt tart már a 3. fázisú klinikai vizsgálatoknál, vagyis az engedélyezés előtti utolsó szakaszban, köztük két antitest-immunizációs kezelés, amelyet csecsemők számára fejlesztettek ki, és két, a terhes anyák számára kifejlesztett védőoltás.

„Ez különösen izgalmas időszak számunkra”

– hangsúlyozta a professzor, felidézve, hogy az RSV-vakcinákkal kapcsolatos első klinikai vizsgálatokat még 2000-ben kezdték el. „Hosszú út vezetett idáig” – fogalmazott. Kiemelte, hogy Perth-ben a közelmúltban fejezték be a 3. fázisú vizsgálatot a Nirsevimab nevű monoklonális antitest esetében, amely várhatóan már 2022 végén vagy 2023 elején megkaphatja az engedélyt az Egyesült Államokban és Európában. Hozzátette, hogy a napokban megkezdték a másik potenciális antitest-kezelés 3. fázisú vizsgálatát is. Az egyetem honlapjának cikke szerint a Telethon Kids Institute Nyugat-Ausztráliában a vezető helyszíne a terhes anyák számára fejlesztett vakcina globális vizsgálatának is, amelyben a következő hónapokban már várhatók eredmények.

A légúti óriássejtes vírus, az RSV évente világszerte több mint 100 ezer halálesetet okoz, és mintegy 3,6 millióan szorulnak kórházi kezelésre miatta. A vírus a légutakat és a tüdőt fertőzi meg, és életveszélyes szövődményei lehetnek. Megelőzésére már jelenleg is rendelkezésre áll egy antitest-immunizációs kezelés, de azt az RSV-szezonban havonta ismételni kell. A Nirsevimab például ezzel szemben az egész szezonra védelmet adna. Richmond reményét fejezte ki, hogy a következő évtizedben már többféle engedélyezett vakcina és megelőző kezelés rendelkezésre áll majd az anyák, csecsemők, kisgyermekek és a szintén érintett idősebb felnőttek számára, és ezeket akár a koronavírus-fertőzés és az influenza elleni vakcinákkal is kombinálni lehet majd.

„Így kórházaink és háziorvosi rendelőink sokkal csendesebbek lennének a téli időszakban”

– jegyezte meg. A The Lancet Infectious Diseases-ben megjelent tanulmány szerint az RSV a csecsemőhalandóság második leggyakoribb oka, és a hatvan éven felüliek megbetegedésének és halálozásának is az egyik jelentős oka.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top