+ Életmód

Póker és a pszichológia

póker

A póker az impulzivitás, megfigyelőképesség, önkontroll és kockázatvállalási hajlandóság játéka. Vajon te mennyire lennél jó benne, mely képességek vannak meg benned?

A póker egy remek kártyajáték, amiben a stratégiai készség, problémamegoldó képesség és a teljes testtudat, önmonitorozás egyszerre kapnak szerepet. Ennek eredményeképpen már versenyeken szállhatnak harcba a világ legjobb pókerjátékosai, az online póker és szerencsejáték pedig valódi pénzbevételi forrás lehet a profik számára. Mindezek mellett azonban joggal feltételezhetjük, hogy a legértékesebb tulajdonsága veszik el: a játék szeretete és élvezete. Ha ugyanis valamit már a foglalkozásunk, munkánk szerint csinálunk, nem ad annyi örömöt és élvezetet, mint egy felejthetetlen hobbi.

A póker ugyanis elsősorban egy játék, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató lehet. A szabálya a lehető legegyszerűbb: az nyer, akinek a kezében a legjobb lapok vannak, így elviszi az asztal közepén lévő pénzt, vagyis a kasszát. Így leírva nem is tűnik bonyolultnak! A szabályok azonban innentől kissé nehezebbé válnak, kezdve onnan, hogy melyik kártya mit jelent, vagy, hogy zárt vagy nyílt lapokkal játszunk. Annyi mindent kell fejben tartani, miközben valódi pszichológiai megterhelés alatt állunk – nézzük is, mi mindenre van szükségünk egy kitűnő póker játékhoz!

A póker története

A póker eredettörténete kissé homályos, ugyanis több országból is származhat. Perzsiában is ismerték, de maga a póker szó valószínűsíthetően francia eredetű. Történelme során számtalan más kártyajátékkal keresztezték, és ez meglátszik ma is, ugyanis tucatnyi verzióját ismerjük. A legismertebbek közé tartozik a Texas Hold’Em és az ötlapos póker, de létezik kínai változata is. Az alapváltozata, a közösségi póker 1925-ben alakult ki és a kezdők kedvence.

A pókert 52 lapos francia kártyával játsszuk, és a legismertebb szabálya a blöff, amely során a gyenge kártyájú játékos a folyamatos licitálásával megpróbálja az erősebb játékosokat rávenni arra, hogy eldobják kártyáikat. A kártyák eldobása ugyanis kieséssel jár, vagyis a gyenge kártyájú játékos nyerhet a legvégén!

A pókernek van online és személyes változata is, valamint póker gép is, amikor a játékgép üzemeltetőjével játszunk. Mivel minden variációban megvalósítható kártyajáték, nem véletlen a siker! Ráadásul 2 ember is játszhat, de akár tíz is – utóbbi már igazán nagy kihívást jelent a haladó pókeresek számára is!

Póker és a pszichológiai – egy elmetrükk lenne a póker?

A pókert sokszor hívják pszichológiai játéknak is, és ezt az elnevezést nem véletlenül kapta. A pókerben ugyanis olyan tulajdonságaink kapnak szerepet, mint a megfigyelőképesség, kockázatvállalási hajlandóság, impulzivitás. Ráadásul az új kutatások szerint nem is az számít, milyen jól blöfföl a másik, hanem az, hogy első benyomásra megbízhatónak tartjuk-e a másikat, vagy sem. Ha ugyanis első ránézésre azt gondoljuk valakiről, hogy megbízható, akkor nagyobb valószínűséggel elhisszük neki, amit tesz. Így ha blöfföl, akkor gond nélkül átver minket – és oda a pénzünk!

Mindazonáltal pedig fontos tudni, hogy a póker nagy adag testtudatot is igényel. Hazugság közben gyakori a fül- vagy orrvakarás, köhögés, elmosolyodás, valamint a kipirosodás. Mindezt azonban meg kell tudni szüntetni a hatásos blöff érdekében. A megfigyelőképesség pedig pontosan azért fontos, hogy lássuk, milyen viselkedés sémák jelennek meg a másiknál, amikor blöfföl. Például lehet, hogy mindig blöff között átteszi a kártyákat a jobb kezéből a balba, vagy kissé előredől. Mindez olyan felbecsülhetetlen információ, amely által a másikat is megismerhetjük, és tanulhatunk belőle. A folytonos önmonitorozás elengedhetetlen része a pókernek, miközben pedig épp számolni kell a lapokat és a stratégiát is megtervezni. Nem csoda, ha kevesek tudják profi szinten űzni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek