+ Képzőművészet

Paul Allen (Microsoft) mesés képei 413 milliárd forint

Paul Allen

Paul Allen gyűjteményében Botticelli, Renoir, Paul Cézanne, David Hockney és Roy Lichtenstein alkotásai is szerepelnek.

Novemberben a Christie’s árverésén lehet majd licitálni Paul Allen, a Microsoft néhai társalapítójának mesés műgyűjteményére, amely értékét mintegy egymilliárd dollárra (413 milliárd forintra) becsülik.

A Christie’s közleménye szerint a bevételt Paul Allen végrendelete szerint jótékony célra fordítják – írta meg a BBC News.

A műgyűjtemény kalapács alá kerülő tételei között Botticelli, Renoir, David Hockney és Roy Lichtenstein alkotásai is szerepelnek. Paul Cézanne La Montagne Sainte-Victoire című tájképére is lehet majd licitálni, amelyet előzetesen több mint százmillió dollárra (41 milliárd forintra) becsültek. Az aukción 150 műalkotást árvereznek el.

Allen, aki 1975-ben gyermekkori barátjával, Bill Gatesszel alapította a Microsoft vállalatot, 65 éves korában, 2018-ban hunyt el.

Guillaume Cerutti, a Christie’s igazgatója úgy fogalmazott: „Paul Allen inspiráló személyisége, a remekművek és sokszínűségük, valamint a teljes bevétel emberbaráti célokra fordítása egyedülálló kombinációt alkot, amely a Paul G Allen-gyűjtemény eladását példátlan méretű eseménnyé teszi”.
Jody Allen, Paull Allen testvére, a hagyaték végrehajtója elmondta, hogy fivére gyűjteménye szerteágazó érdeklődését tükrözi.

Allen 1983-ban hagyta ott a Microsoftot, miután Hodgkin limfómát, a rák egy ritka fajtáját diagnosztizálták nála. Egy időre Bill Gatesszel való viszonya is elhidegült, de később javult a kapcsolatuk. 2000-ig maradt a vállalat vezető testületében.

Daganatos betegségét sikeresen kezelték, és testvérével, Jodyval saját céget alapított üzleti ügyei és jótékonysági tevékenysége menedzselésére.

2010-ben ígéretet tett rá, hogy halála után vagyonának nagyobb részét jótékony célra fordítják. Akkoriban a Forbes magazin a világ 37. leggazdagabb embereként tartotta számon, és 13,5 milliárd dollárra becsülték a vagyonát.

2009-ben non-Hodgkin limfómával kezelték, 2018-ban a rákbetegség szövődményei miatt hunyt el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top