+ PR-cikk

Hogyan kezdheted el a zenei karriert?

zenei karrier

A szerencsésebbek számára már gyerekkorban megadatik, hogy zenéljenek és zenélni tanuljanak.

A szerencsésebbek számára már gyerekkorban megadatik, hogy zenéljenek és zenélni tanuljanak. Zenei általános iskola majd művészeti gimnázium mindenki előtt nyitva áll, de sokszor gondolhatják azt a szülők, hogy nem szeretnék, hogy a gyermek “éhező zenész” legyen. Zenésznek lenni ugyanis itthon nem egy életbiztosítás, ennek ellenére viszont fontos, hogy művészi oldalunkat is kiéljük. Kinek a képzőművészet, kinek a zene vagy a tánc. A zenei karrier elkezdése viszont nem kis energiabefektetés, ha nem adatott meg a zenei iskola.

Minden egy jó tanárral kezdődik

Ha eldöntötted, hogy szeretnél megtanulni zenélni, akkor a legjobb módja ennek, egy szuper zenetanár. Zenetanár képzés elérhető több egyetemen is, azonban nem feltétlenül kell, hogy ennek hiánya kizáró ok legyen. Zenetanár ugyanis bárki lehet, aki régóta foglalkozik vele. Érdemes olyat választani, akinek van némi sikerélménye vagy felmutatható eredménye, például gyakran hívják hotelbe zenélni, esetleg nemzetközi hajón dolgozott zenészként. Szerencsére olyat is választhatsz, aki nem lakik a közelben, ugyanis bármilyen hangszeren meg lehet tanulni online is. Az online zene órák könnyen elérhetővé teszik bárki számára a hangszeren való játékot. A zenetanárok óradíja általában 5000-8000 forint között mozog, és ebben az esetben is igaz, hogy Budapesten magasabb óradíjra lehet számítani, mint vidéken.

Fontos, hogy olyan tanárt válassz, aki megbízhatónak és nagytudásúnak tűnik, és akitől nem félsz kérdezni. Ahogy nézed végig a jelölteket, azonnal, első benyomás alapján is tudsz dönteni, hogy ki szimpatikus és ki nem.

A megfelelő hangszer kiválasztása

A hangszer kiválasztása nem egyszerű dolog, ráadásul vásárlás után szembesülhetsz azzal igazán, hogy azt sem tudod, hogy kell tartani a hangszert. Érdemes olyan megbízható hangszerboltban szétnézni, mint amilyen a Kytary.hu. Minden esetben érdemes azonban tanárral egyeztetni, hogy ő mit ajánl teljesen kezdőknek. Biztos, hogy ismeri az összes létező hangszert, úgyhogy képes lesz megfelelő hangszert ajánlani. Nézzük is, mi alapján választhatsz gitárt vagy zongorát!

A gitár választási szempontok

A gitár az egyik legnépszerűbb hangszer, köszönhetően a remek marketingjének és multifunkcionalitásának. Elektromos-, basszus- vagy akusztikus gitárok százai között válogathatsz kedvedre. Mi mégis fontosnak tartjuk, hogy először klasszikus gitáron kezdj el tanulni, ugyanis ezen nylon húrok találhatók. Csak ujjal lehet rajtuk játszani, és nem vágnak úgy az ujjba, mint a fémhúrok. Ne hagyd figyelmen kívül azt sem, hogy ezeken a legjobb eljátszani a klasszikus dalokat, amelyeket a tanárok kezdetben oktatnak. A klasszikus gitárok egyébként számtalan méretben kaphatóak, ugyanis gyerekeknek is ez ajánlott. A gitár pedig együtt nőhet a gyermekkel, ezért is fontos, hogy megfelelő legyen a méret. Fémhúrokat nem szabad feltenni a klasszikus gitárra, ugyanis eltörhet a húrláb. A következő szint lehet már az akusztikus gitár, amely már fémhúrokkal rendelkezik.

zenei karrier

A zongora kiválasztásának szempontjai

A zongora esetén valószínű, hogy nem valódi zongorát fogsz első körben venni, hiszen annak ára több millió forint. A szintetizátor, vagy digitális színpadi zongora könnyebb, mint egy valódi zongora, és külön állvány szükséges hozzá. Ennek ára 100.000 forint körül kezdődik, és érdemes olyan megbízható márkát választani, mint a Yamaha vagy a Roland. Vannak 49 vagy 61 billentyűs változatok is, de ajánlott a 88 billentyűset választani, hiszen a valódi zongorán is ilyen található. A tartozékok között van állvány, fülhallgató, amelyet csatlakoztathatunk a zongorához, valamint töltő. Emellett lábpedál és tok, kábel is járhat tartozékként. Válassz olyat, ami kezdők számára ajánlott, ezeket pedig legfőképp a Yamaha és a Roland digitális zongorái között találhatsz.

Ha megtaláltad a tökéletes zenetanárt és hangszert, akkor már csak egy dolgod van: gyakorolni. A gyakorlás pedig történjen meg inkább minden nap 10 percre, mind hetente egyszer 1 órára. Az izommemória ugyanis úgy alakul ki, ha valamit minden nap végzel!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top