+ Irodalom

Kodolányi János Balatonakarattyán töltött önellátó éveiről

kodolányi jános

Kodolányi János: Gyermekkorom óta vad kíváncsisággal és mohó akarattal törekedtem […] felszínre hozni és megfogalmazni azt a világot, ami a lelkem mély rétegeiben él

„Gyermekkorom óta vad kíváncsisággal és mohó akarattal törekedtem […] felszínre hozni és megfogalmazni azt a világot, ami a lelkem mély rétegeiben él, lerombolni a gátakat, amik a tudatos létet a tudattalantól s a szubjektív világot az objektívtől elválasztják. […] Igazi célom az volt, […] hogy egyetlen teljességbe, egészbe olvasszam énem tudattalan és tudatos szféráit. […] a Júdásban és a Mózesben jutottam el a számomra megszabott lehetőségek határáig.”

Kodolányi János levele Várkonyi Nándornak (1954. ápr. 9.)

Kodolányi önelemző vallomása nem csupán alkotáslélektani szempontból érdekes, hanem azt is megfogalmazza, számára mi az irodalom tétje – írja a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület.

A 20. század első felének ismert és elismert regény- és drámaírója, novellistája az 1948-as fordulat után a tiltott, majd a tűrt kategóriába került; az ő életútját és alkotói korszakait mutatja be 2022. augusztus 27-én 19 órakor a Körszínpadon Sulyok Bernadett irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa.

A részvétel ingyenes.

Megismerhetjük az 1949 és ’55 között szilenciummal sújtott alkotó megpróbáltatásokkal teli éveit, hogyan vált az akarattyai nyaralóból menedék, az önellátó gazdálkodás lehetőségének záloga, majd a politikai enyhüléssel hogyan lett ismét a pihenés és alkotás színtere.

Kérjük, hogy jelezd érdeklődését a Facebook-oldalunkon, és használd ezt a linket barátaid, ismerőseid meghívására: https://fb.me/e/3PUauYl4B

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top