+ Életmód

Hortobágyi hídi vásár

Keresés a weben

Százharmincadik alkalommal rendezik meg a hortobágyi hídi vásárt a hétvégén a kilenclyukú híd lábánál – közölte szombaton a település polgármestere.

Jakab Ádám (független) azt mondta, a szombat délutáni szélvihar ugyan éreztette hatását, de így is sokezren keresték fel a vásárt, ahol 160 árus kínálta portékáját, köztük népművészek, népi iparművészek, régi mesterségek mai folytatói.

A hagyományok szerint az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének napjához kötődően rendezik meg az országos hírű kirakodó és népművészeti vásárt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy augusztus 20-án folyamatosan cserélődnek a látogatók Debrecen és Hortobágy között: a virágkarneváli felvonulás után sokan indulnak a pusztai vásárba, a vásározók nagy része pedig ellátogat a karneváli programokra – magyarázta a polgármester.

A hagyományoknak megfelelően szombaton az örökös pásztorok részvételével megtartott istentisztelet után megszegték az új kenyeret, majd megkoszorúzták a Pásztor fiú szobrát, amivel hivatalosan is megnyitották az egykor gulyaszéli vásárnak nevezett hídi vásárt.

A vásárra látogatók a mátai lovaspályán megtekinthették a ménest, a pusztai állatparkban pedig a térségre jellemző állatokat. Látványos része volt a programoknak, amikor délben szabadon engedték a Hortobágyi Madárparkban meggyógyított gólyákat, amelyek társaikhoz csatlakozva indultak el afrikai útjukra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top