+ Zene

Metropole Orkest: Arakatak – az öröm és remény zenéje

Metropole Orkest

A Müpában rendezett Európai Hidak fesztivál fókusza idén Amszterdam, az eseménysorozatot a Metropole Orkest nyitja meg szeptember 16-án.

Miho Hazama
Keresés a weben

Pop, funk és jazz nagyzenekari előadásban: a Müpában lép fel a 77 éves formáció, amely Ella Fitzgeralddal és Robbie Williamsszel is zenélt már. A dinamikus, kísérletező, mindig megújuló holland zenekar, a Metropole Orkest állandó vendégkarmestere, Miho Hazama vezetésével nyitja meg az Európai Hidak fesztivált a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 16-án.

A Metropole Orkest a háború után jött létre a holland királyi család sürgetésére. Úgy érezték, a sötét évek után a holland népnek örömre és új reményre van szüksége, és mindez a legegyszerűbben a zene varázserejével érhető el.

Zenészek érkeztek tehát Európa minden részéről, hogy valami egészen újat és frisset hozzanak létre: egy modern zenekart dinamikus és újító, semmihez sem hasonlítható hangzással. A Metropole Orkest eleinte nagyzenekarként és big bandként működött, az idők során azonban egyre kísérletezőbb műfajokban próbálta ki magát: olyan világhírű művészek oldalán adott elő jazz, pop, elektronikus és világzenei darabokat, mint Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Pat Metheny, Brian Eno, Herbie Hancock, Bono, Caro Emerald, a Snarky Puppy, Gregory Porter, Robert Glasper – vagy éppen Robbie Williams, aki pár hete harangozta be új, ‘XXV’ című albumának közelgő, szeptemberi megjelenését. A brit sztár 25 éves karrierjének ünnepléseként újra lemezre vette legnagyobb slágereit, ezúttal új hangszerelésben, nem más, mint a Metropole Orkest kíséretével.

A zenekar töretlen sikerű pályafutása során négy Grammy-díjat nyert, és további 21 jelöléssel büszkélkedhet. Számos film zenéjét játszotta, rendszeresen koncertezik a világ legrangosabb koncerttermeiben – az amszterdami Concertgebouw-ban, a londoni Barbicanben vagy a Royal Albert Hallban –, és olyan fesztiválokon gyakori vendég, mint a North Sea Jazz, a BBC Proms, a Holland Festival vagy a Musikfest Bremen.

Több mint százötven lemezt adott ki, rádiós és televíziós közvetítések ezreiben vett részt, és évente mintegy hatszáz felvételt készít minden létező stílusban. Zenei és stílusbeli sokszínűsége ellenére azonban azonnal felismerhető sajátos hangzásáról és arról az örömzenélésről, amely közel nyolcvan év után is reménnyel és boldogsággal tölti el a közönségét.

Újító eseményei között olyan rendkívüli projektek is helyet kapnak, mint például az Európai Űrügynökséggel közös tisztelgés a Nap előtt idén júniusban, melynek során a Nap által inspirált zenedarabokkal és a Solar Orbiter űrszonda káprázatos felvételeivel ünnepelték az életadó csillagot, vagy éppen a hiphop és a nagyzenekar találkozását megvalósító felvétel a holland televízióval.

Ahogy Robert Soomer, a zenekar művészeti vezetője fogalmazott a Jazzfuelnek adott interjújában: akár koncertekről, akár egy új albumról van szó, egy bizonyos központi téma vagy motívum remek alkalmat ad a figyelem felkeltésére, illetve hogy kontextusba helyezze a zenét. Ugyanakkor csak akkor szabad továbbvinni a dolgot, ha a közreműködő művészeknek őszintén tetszik az adott motívum, különben az egész erőltetettnek vagy kimódoltnak hat majd.

A Müpában rendezett Európai Hidak fesztivál fókusza idén Amszterdam lesz, és az eseménysorozatot a Metropole Orkest nyitja meg szeptember 16-án. Arakatak elnevezésű koncertjük címadó darabját a fiatal holland kürtös-zeneszerző, Morris Kliphuis komponálta. Ezen kívül vadonatúj darabokat hallhatunk majd a zenekar egykori karmestere, az amerikai Vince Mendoza, valamint Donny McCaslin, Cory Wong és Mark Guiliana tollából, állandó vendégkarmesterük, a New Yorkban élő fiatal japán dirigens, Miho Hazama vezetésével.

A Metropole Orkest felkérésére írt, jellemzően a pop és a funk által inspirált nagyzenekari jazzdarabok többsége ezen a budapesti koncerten lesz először hallható élőben. A hagyományt és az újítást ötvöző formáció Budapestre is elhozza a zene örömét és az alapításakor megfogalmazott reményt: szeptember 16-án érdemes ellátogatni a Müpába és az Európai Hidakra egy Hollandiából származó, mégis univerzális és nemzetközi élményért.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top