+ Életmód

Prague Pride: több tízezren vonultak fel, diplomaták is

Prague Pride

A Prague Pride-ot idén is tucatnyi prágai diplomáciai képviselet biztosította támogatásáról. A menetben is voltak diplomaták.

Több tízezer ember vett részt a Prágában tartott meleg és leszbikus felvonuláson szombaton, amely a szexuális kisebbségek – a cseh fővárosban most záruló – hete, a Prague Pride 2022 csúcspontja volt.

A Prague Pride-ot tizedik alkalommal tartották meg. Az előző két évben a koronavírus-járvány miatt a rendezvény elmaradt. A szervezők szerint a fesztivál mintegy 150 programjára több mint százezren látogattak el a héten.

A Prague Pride rendezői szerint a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség szombati menetébe 40-45 ezren kapcsolódtak be, ami a korábbi éveknél mérsékelten magasabb részvételt jelent.

A cseh rendőrség, amely az egész rendezvényt biztosította és felügyelte, 30 ezerre becsülte a résztvevők számát. Közölték azt is, hogy kora délutánig a rendezvény problémák nélkül zajlott le.
A szervezők szerint a résztvevők mintegy 30-40 százaléka külföldről érkezett, a menetben magyar csoportokat is látni lehetett.

A színes, karneváli menetben, amelyet a Cseh Sajtóiroda (CTK) internetes csatornáján élőben közvetített, szolidaritásuk jeléül cseh politikusok – többek között a Cseh Kalózpárt, a Zöldek Pártja, a Polgármesterek és Függetlenek Pártja (STAN), az ellenzéki ANO mozgalom, valamint a Fiatal Szociáldemokraták képviselői – is megjelentek.

Zdenek Hrib, Prága kalózpárti főpolgármestere, aki védnökséget is vállalt az egyhetes rendezvény felett, a menet élén haladt. A prágai polgármesteri hivatalok épületein egy hete szivárványos zászlók lobognak.

A Prague Pride-ot idén is tucatnyi prágai diplomáciai képviselet biztosította támogatásáról. A menetben is voltak diplomaták.

Prága belvárosában a felvonulás miatt néhány órán át korlátozták a forgalmat. A Szent Vencel-szobornál és a felvonulás útvonalán néhány helyen keresztény aktivisták transzparensekkel tüntettek a melegek és a leszbikusok ellen, de ezúttal, a korábbi évektől eltérően, semmiféle ellenrendezvény nem volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top