+ Képzőművészet

Varga Péter Pál gerincsebész professzor felújította a Kunffy-emlékmúzeumot

Varga Péter Pál

Varga Péter Pál gerincsebész professzor a megnyitó ünnepségen köszönetet mondott a támogatóknak, együttműködőknek.

Megnyitották a felújított Kunffy Lajos Emlékmúzeumot Somogytúron szerdán, ahol a kultúráért és innovációért felelős miniszter elismerését fejezte ki Varga Péter Pál professzor családjának, amely megalapította a Kunffy Lajos Emlékmúzeum Nonprofit Kft.-t és biztosította a pénzügyi hátteret a felújításhoz.

„A magyar történelemben sosem volt olyan időszak, amikor olyan gazdag lett volna az ország, hogy mindent az állam tudott volna biztosítani. Kellenek az olyan értelemes, jómódú, magabíró emberek, akik egy-egy közösség egy-egy ügyének az élére állnak”

– mondta Csák János.

A múzeumban kiállított gyűjtemény tulajdonosa a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum. Ábrahám Levente igazgató az épület felújítását és a működtető nonprofit társaság további terveit követendő múzeumátalakítási modellnek nevezte.

Fontosnak nevezte, hogy a kft. további projektjei is megvalósuljanak; ezek között a műterem felújítása, kiállítótér megvalósítása is szerepel, közösségi, kulturális programokkal.

Varga Péter Pál

Somogytúr, 2022. augusztus 10.
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (j) beszédet mond, mellette Varga Péter Pál professzor, az emlékmúzeum igazgatója (b2) és Ábrahám Levente, a a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum igazgatója (b) a felújított Kunffy Lajos Emlékmúzeum megnyitóünnepségén Somogytúron, 2022. augusztus 10-én.
MTI/Varga György

Megjegyezte, csaknem 40 éves múzeumi pályafutása során még nem találkozott ilyen példával, hogy egy család így támogassa a magyar kultúrát.

Kunffy Lajosról szólva kiemelte, nagy veszteségek érték a művészt – megjárta a gettót is a származása miatt, több száz festményét elrabolták, később elvették a vagyonát, a megélhetését, korlátozták alkotói szabadságát -, mégis derűs és optimista tudott maradni. Jelenleg 303 leltári számon őriz a Rippl-Rónai Múzeum tőle különféle relikviákat, festményeket, köztük világszinten ismert képeket – mondta.

Varga Péter Pál gerincsebész professzor a megnyitó ünnepségen köszönetet mondott a támogatóknak, együttműködőknek, köztünk Somogytúr és a közeli települések önkormányzatának.

„Amit mi a feleségemmel megértettünk az első pillanatban, hogy sanyarú sorsa van a múzeumnak, amelynek fenntartása óriási probléma egy kistelepülés számára”

– beszélt a kezdetekről.

Elmondta, a családi nonprofit kft.-hez „a gyerekekkel is egyeztetve” létrehoztak egy pénzügyi alapot, amelyből egy év alatt felújították az emlékmúzeum épületét, azt modern múzeumi technikával ellátva.

Hozzátette: a folytatás, a Kunffy kulturális projekt nem csak a festőről szól majd: az emlékmúzeum a környék 7-8 településének egyfajta kulturális központjaként fog működni, zenés, prózai, szakmai, művészettörténeti programokkal, ősztől tavaszig. Szeretnék a térség gyerekeit is bevonni egy múzeumedukációs programba – jelezte, és beszámolt többféle kiadványt tervéről is.

„Ez nem csak a pénzről szól. Rengeteg ember segítette, támogatta ezt az ügyet”

– hangsúlyozta Varga Péter Pál. Megjegyezte, hogy a családja nem dúsgazdag, bár tehetősnek számít a magyar viszonyok között, ezt hosszú évek kemény munkájával érték el, a világ egyik vezető gerincgyógyászati intézményét létrehozva.

A régi nemesi kúriából kialakított emlékmúzeum másfél hektáros parkja a helyi önkormányzat tulajdona; a helyhatóság hamarosan pályázatot nyújt be a park megújításáért és közösségi tér kialakításáért, együttműködve Kunffy Lajos Emlékmúzeum Nonprofit Kft.-vel – közölte Takács János, Somogytúr polgármestere.

Az emlékmúzeum mintegy száz festménnyel, a hajdani művészotthon eredeti bútoraival és relikviáival várja a látogatókat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top