+ Életmód

Hol van a határ a szokás és a függőség között?

függőség

Viselkedési függőség esetén egyrészt egy viselkedés kényszeres ismétlése van jelen, másrészt a kontroll elvesztése.

Sokszor nagyon vékony határ van aközött, hogy valaki szorgalmas vagy munkamániás, esetleg csak szeret böngészni az interneten vagy internetfüggő. Azonban míg az egyik szokás többnyire pozitív, a függőség során az adott cselekvés az adott személy normális életét korlátozó tényező lesz.

Mi az a viselkedési függőség?

Akármilyen függőségről beszélünk, a függő a keletkező stresszt szeretné valamilyen formában levezetni. Természetesen, ha már függőségről van szó, akkor ennek a kezelésére mindenképp szakemberhez kell fordulni. Abban az esetben azonban, ha még nem ilyen súlyos a dolog, különböző táplálékkiegészítők sokat segíthetnek a stressz egészséges kezelésében. Az Agyserkentő.hu stressz elleni kiegészítői a stressz és szorongás csökkentésében és a nyugtalanság leküzdésében nyújtanak segítséget.

A kémiai függőségről már mindenki hallott, leggyakoribb formája a drog-, alkohol- és gyógyszerfüggőség. Viselkedési függőség során azonban nem egy külső anyagtól, hanem egy viselkedési mintázattól függnek az érintettek. Akkor, ha már nem egy szokásról, hanem függőségről beszélünk, az adott viselkedés elkezdi átvenni az egyén élete felett a kontrollt, míg végül már teljesen uralkodni fog fölötte.

Mik a viselkedési függőség tünetei?

Viselkedési függőség esetén egyrészt egy viselkedés kényszeres ismétlése van jelen, másrészt a kontroll elvesztése. Aki ebben a függőségben szenved, az a benne lévő feszültséget oldja az adott viselkedés ismétlésével. Akik ilyen problémával élnek, sok esetben azt érzik, hogy amennyiben az adott cselekvéssort nem végzik el, úgy az valamilyen negatív hatással fog járni. Illetve a véghezvitt cselekvés ideig-óráig csökkenti a feszültségüket.

Mivel a feszültség csökkentésére nem jelent valós megoldást a cselekvés ismétlése, ezért újra és újra, egyre gyakrabban kell az egyénnek ismételnie azt. Ez idővel a kontroll elvesztésével jár, a cselekvés kényszeres lesz és még ha a környezete figyelmezteti is erre, a beteg nem képes abbahagyni a cselekvést. Abban az esetben, amikor már a környezet számára is észlelhető a kényszeres viselkedés, jellemzően már a normális életvitelt is korlátozza.

Hogyan kezelhető a viselkedési függőség?

Csak úgy, mint más függőségek esetén, maga a függőség tárgya kizárólag egy tünet. Amikor már a betegségben szenvedők életét is korlátozta a függőségük, jellemzően belátják, hogy amit tesznek, az nem jó. Mégsem tudnak egyedül megküzdeni vele. A gyógyuláshoz mindenképpen orvosi segítségre, támogató közegre és időre van szükség. Bizonyos esetekben a terápiának része lehet gyógyszeres kezelés is, pszichiáter felügyelete mellett.

A függőségtől való szabadulás semmiképpen nem gyors és egyszerű folyamat, sokszor történhet visszaesés is. Fontos, hogy ezekben az időszakokban a család és környezet is támogató legyen, illetve a beteg is felismerje, hogy a pillanatnyi kudarc nem jelenti a terápia teljes kudarcát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top