+ Film

Sorella története zavarba ejtő – 360 fokban holokauszt

Sorella története

A 360 fokban látó, így a környezetében mindent felvevő kamera segítségével forgatott Sorella története című filmet

A 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a Sorella története című kisfilm világpremierje. Az ausztrál-svéd-magyar koprodukcióban készült alkotás rendezője az Ausztráliában élő Hegedüs Péter, producere Muhi András.

A Sorella története – Emlékezz rám bemutatója a Velencei Filmfesztivál Immersive szekciójának versenyprogramjában lesz. A technikai megoldásaiban újszerű kisfilm elkészítését egy, az 1941 decemberében Lettországban, titokban exponált fekete-fehér fotó inspirálta.

Mint írják, a film a 10 éves Sorella tragikus, utolsó útját követi végig, amely a Balti-tenger partjához vezet, ahol csaknem 4000 zsidó embert, főként nőket és gyerekeket gyilkoltak meg kegyetlenül a nácik.
A 360 fokban látó, így a környezetében mindent felvevő kamera segítségével forgatott Sorella történetét a nézők – rendhagyó módon – nem a filmvásznon nézhetik meg, hanem VR headsetek segítségével kerülnek a virtuális valóság felségterületére – olvasható a közleményben.

Ez a mozgókép-mozgóvilág elementáris hatást ér el, mert általa a film és a valóság különös határmezsgyéjén találja magát a néző. Zavarba ejtően jelen van a körülötte kibontakozó tragikus események szövetében, mintegy belekerül a filmbe, illetve a virtuális valóságba, amit így ijesztően jelenidejű realitásként érzékel. Mintha személyesen akkor és ott lenne, mintha vele történne amit lát, hall, érzékel. Mert 360 fokban maga körül minden eseményt láthat és mindent hall. Rajta áll, hogy merre fordítja a tekintetét. Egyike a tragikus sorsú szereplőknek és bármerre néz a rőt, havas tájban, azt láthatja, ami az időből kimetszett 15 perc alatt a filmben/virtuális valóságban megtörténik.

“Megalázott fiatal lányokat, gyerekeket és asszonyokat terelnek a fegyveres nácik tragikus végzetük felé. Részei vagyunk a szörnyű történéseknek és ez sokkal több, mint zavarba ejtő érzést kelt bennünk, nézőkben”

– áll a közleményben.

Hegedüs Péter 1976-ban született Budapesten. 1991-ben édesanyjával és két testvérével kivándoroltak Ausztráliába. 1998-ban szerzett rendezői diplomát a Brisbane-i Egyetemen. Már az egyetemi évek alatt és azóta is főként dokumentumfilmeket és rövidfilmeket rendez. Több művét, vezető nagy filmfesztiválok mutatták be, és gyakran díjazták is azokat. Az Örökség: Egy halász története / Inheritance: A Fisherman’s Story című dokumentumfilmje, az Oscar-díj shortlistjén szerepelt. Hegedüs Péter professzor, valamint kutatási és fejlesztési igazgatóhelyettes a Griffith Film Egyetemen Brisbane-ben.

A rendező eddig három filmjét – a Sorella története mellett a My America (2011) és a Lili (2020) című alkotást – koprodukcióban készítette Muhi András producerrel. Jelenleg Hegedüs Péter első játékfilmjét közösen fejlesztik a FocusFox Stúdióban, amely a Lili és a Sorella története magyar gyártó és koprodukciós cége.

Sorella történetét a speciális kisfilmmel párhuzamosan dokumentumfilmen is feldolgozta a rendező. Terveik szerint a kisfilmet és a mozi hosszúságú dokumentumfilmet, a Velencei Filmfesztivál világpremierjét és az ausztráliai mozibemutatót követően, a budapesti közönség is láthatja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top