+ Irodalom

Elhunyt Konrád Áron

Konrád Áron

Konrád Áron skizofréniával küzdött, felnőtt életét mentális épségétől és önállóságától megfosztva töltötte…

Konrád György Konrád Áronnal - 1999 Fotó: Kepes Judit

Konrád Áron gimnazista korában az egyik legígéretesebb költői tehetségnek számított, az érettségit követően azonban skizofréniával diagnosztizálták. Édesapja, Konrád György halálát követően három évvel most ő is távozott, 36 éves volt – írja a klubradio.hu.

Konrád György és Lakner Judit rendkívüli tehetségű fiaként 1986-ban született Budapesten, a Toldy Ferenc Gimnáziumban G. István László költő tanítványa volt, aki a Klubrádió műsorában is felelevenítette Konrád Áron verseinek erényeit.

Konrád Áron skizofréniával küzdött, felnőtt életét mentális épségétől és önállóságától megfosztva töltötte; bár verset többé már nem tudott írni, festői ambícióit tovább ápolta.

Konrád Áronnál márciusban rákot diagnosztizáltak, és szervezete a tegnapi napon föladta a küzdelmet. Rövid élete és még rövidebb életútja, ifjúkori alkotói pályája egyúttal arra is emlékeztet bennünket, hogy észrevegyük a magas értelmiségi családokba születő gyerekek helyzetének árnyoldalát: a kívülről eszményített családokban a szabad légkör és a szülők gyakran túlzott tekintélyének egyidejű jelenléte a rendkívüli szellemi képességek mellett fokozott mentális veszélyeknek is kiteheti a beleszületőket.

„Én tudom, hogy ki rám haragszik, / Valójában önmagának árt, / Mert átok lesz a neve annak, / Ki megátkozza Ábrahám fiát.”

Konrád György fiát nem csupán zsidó származása tette Ábrahám fiává, hanem az a személyes helyzete is, amelyben joggal élhette át valóságként a bibliai Ábrahám fiának élete feláldozásával rémisztő fenyegetettségét.

Konrád Áron temetését vasárnap tartják a farkasréti zsidó temetőben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top