+ művészet & politika

Hoppál, Demeter és L. Simon: Az EU válaszai öngyilkos irányultságúak

tusványos

Elhangzott Tusványos helyszínén, hogy a rendszerváltás óta nem sikerült elég stabil kulturális önazonosságot építeni a magyar társadalomba

Keresés a weben

A magyar és az európai kultúra helyzetéről beszélgetett Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója pénteken a székelyföldi Tusnádfürdőn (Tusványos).

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, a Bánffy-társalgóban tartott rendezvényen a három kultúrpolitikus egyetértett abban, hogy az elmúlt tizenkét év polgári kormányzása a Millennium óta nem látott fellendülést hozott Magyarország számára – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium sajtó- és kommunikációs főosztálya.

Mint megállapították, a kulturális intézmények infrastruktúrája nagy mértékben fejlődött, számos kulturális intézmény újult meg az elmúlt évtizedben, köztük a Várkert Bazár, a Pesti és a Budai Vigadó, a Zeneakadémia, a Magyar Állami Operaház és vidéken is számos kulturális intézményt újítottak fel. Épült több új kulturális intézmény is, így az Eiffel Műhelyház, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum.

“A fejlesztések annak köszönhetőek, hogy az elmúlt tizenkét évben folyamatosan emelkedett a kultúra finanszírozására fordított állami támogatások mértéke. Míg az EU-ban az egyes országok költségvetésének átlagosan 0,4-0,5 százalékát fordítják e célra, addig Magyarországon 1-1,3 százalékot kap a kultúra-finanszírozás a teljes állami büdzséből”

– idézte az elhangzottakat a kommüniké.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a közép-európai országok azt képviselik, hogy a jövő Európája a nemzetállamok Európája, ezért a patriotizmus és a kulturális önazonosság támogatása felértékelődik. A kerekasztal-beszélgetés szereplői megjegyezték, hogy a nemzetközi trendek más irányba mutatnak.

“Az Európai Unió a jelenlegi gazdasági és társadalmi kihívásokra nem megfelelő válaszokat ad, válságkezelése egyenesen dekadens, önsorsrontó, sőt néhol öngyilkos irányultságú. Az önfeladás helyett kulturális önazonosságukra büszke társadalmakra és színes, gazdag kulturális kínálatra van szükség. Ma az őshonos, keresztény európai kultúrának kell megmérkőznie a bevándorlók által képviselt másfajta kultúrával”

– hangzott el a rendezvényen.

Elhangzott, hogy a rendszerváltás óta még nem sikerült elég stabil kulturális önazonosságot építeni a magyar társadalomba.

“A magyarság – beleértve ebbe a határokon túli magyarokat is – fenyegető helyzetben érezheti magát a közösségi média világában, a liberális főáramú média véleménydiktatórikus jelenléte miatt és az európai keresztény kultúra önfeladása miatt is”.

Hoppál Péter, Demeter Szilárd és L. Simon László egyetértett abban Tusványos helyszínén, hogy a nemzet kulturális önazonosságának megtartásához be kell vetni a rendelkezésre álló innovatív kulturális eszközrendszert: élni kell a közösségi média és a digitalizáció adta lehetőségekkel és képessé kell tenni a jelenlegi értékhordozókat, köztük az állami kulturális intézményrendszert, hogy a fiatalabb korosztályt is megszólíthassák. Az elmúlt két év világjárványa után kiemelkedően fontosnak nevezték a közösségek megerősítését és állami eszközökkel támogatni a kulturális élmények létrejöttét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top