+ Életmód

A Pride-felvonulást a Margit híd közepén szidalmazták

pride

Lezajlott szombat délután a 27. Budapest Pride programsorozat záró rendezvénye, a felvonulás, idén a „Vedd vissza a jövőd!” szlogennel.

Lezajlott szombat délután a 27. Budapest Pride programsorozat záró rendezvénye, a felvonulás, amelyet idén a „Vedd vissza a jövőd!” szlogennel hirdettek meg.

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a XIII. kerületi Dráva utca és a Carl Lutz rakpart találkozásánál gyülekeztek, onnan indult el a Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett felvonulás az V. kerületi Szabadság térre.

A menet végig haladt a Duna mentén a Margit hídig, majd tovább a Parlament mellett az alsó rakpartokon, utána a Zoltán utcán keresztül érkezett meg a Szabadság térre.

A felvonulók szivárványszínű, európai uniós zászlókat lobogtatva énekeltek és táncolnak a dübörgő zenére. A menetet több mint tíz platós teherautó kísérte, ezeken résztvevők táncoltak.

Több ellenzéki párt, az MSZP, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt saját járművel vett részt a felvonuláson. A rendezvényt néhány ellentüntető próbálta megzavarni, akik a Margit híd közepén és a Margitszigeten állva távolról szidalmazták a résztvevőket. A hídon a Magyar Önvédelmi Mozgalom aktivistái demonstráltak és a „Stop LMBTQ, Pedofília” feliratú nagyméretű molinót feszítették ki a hídpillérekre.

A Szabadság téren Dudits Luca, a Háttér Társaság és Víg Máté, az Amnesty International Magyarország képviselője felidézték, hogy az elmúlt években a hatalom először a transzszexuális emberek jogait csorbította, majd ellehetetlenítette, hogy az egynemű párok gyermekeket fogadjanak őrökbe, végül pedig a homoszexualitást és a pedofíliát összemosó, szerintük szégyenletes törvényt hozott.

Emlékeztettek arra, hogy a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson 1,7 millió ember érvénytelenül szavazott, így sikerült megbuktatni a referendumot.

„Olyan országban szeretnénk élni, ahol a sokszínűség érték, mert szeretni emberi jog”

– fogalmaztak a szónokok.

Edward Reese a kijevi Pride nevében üdvözölte a felvonulás résztvevőit. Azt mondta, hogy az oroszok nem csupán Ukrajnában követnek el genocídiumot, hanem az egész világon, hiszen éhhalálra ítélik a szegényebb országok lakóit a gabona visszatartásával. Arra kért mindenkit, hogy követeljék az orosz agresszió befejezését.

Hrubi Zita, a Budapest Pride sajtószóvivője elmondta: el szeretnék érni, hogy jövőre ne csak Budapesten és Pécsen, hanem az ország más városaiban is rendezzenek Pride felvonulást.

Molnár Áron színész, a noÁr Mozgalom képviselője azt mondta a résztvevőknek: soha nem fogják engedni, hogy „egy homofób kormány azt tegyen veletek, amit akar”.

A Szabadság téren LMBTQ és emberi jogi érdekvédelmi civil szervezetek sátrai fogadták a felvonulókat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top