+ PR-cikk

Hogyan lehet eltávolítani a bőr alatti zsírcsomókat?

bőr

A bőr alatti zsírcsomók eltávolítása minden esetben érzéstelenítéssel és sebészeti módszerrel történik. A beavatkozást követően…

Ha szokatlan zsírcsomók jelennek meg a combon vagy a karon, akkor feltétlenül fel kell keresni egy szakorvost, hiszen számos oka lehet az elváltozásnak. Mindenképpen ki kell deríteni, hogy mi okozza.

Két változata van a bőr alatti zsírcsomóknak: az atheroma és a lipóma. Az atheroma zsírsejtekből álló daganat, de a diagnosztizálása esetén nem kell megijedni, hiszen jóindulatú daganatról van szó. Az atheroma pedig egy faggyúval teli tömlő. Érdemes bejelentkezni a Belvárosi Orvosi Centrum rendelőjébe, ahol nemcsak a diagnosztizálásra van lehetőség, hanem a bőr alatti zsírcsomó eltávolítására is.

Minden esetben sebészeti beavatkozásra van szükség

Az atheroma és a lipóma között jelentős különbség, hogy az utóbbi fájdalmas szokott lenni, továbbá a külsejét tekintve valamivel tömöttebb. Természetesen ezt otthoni körülmények között nem lehet megállapítani, mindenképpen időpontot kell foglalni személyes orvosi konzultációra, ahol a szakorvos eldönti, hogy melyik típusba tartozik az adott bőr alatti zsírcsomó.

Hogyan lehet eltávolítani? A rossz hír, hogy ezeket az elváltozásokat nem lehet különféle készítményekkel, kenőcsökkel vagy krémekkel, illetve egyéb módszerekkel eltávolítani. Minden esetben sebészeti beavatkozásra van szükség, ugyanis megoldást kizárólag a sebészeti eltávolítás nyújthat.

A tok eltávolításának lépése nem hagyható ki

A diagnosztizálást követően a sebészeti eltávolítás kérdésében a páciens minden esetben a szakorvosi vélemény figyelembevételével hozhatja meg a döntését. Azonban nem kell tartani ettől az eljárástól, hiszen az atheroma esetében nincs szükség nagy vágásra a kimetszéshez. Csupán annyi történik, hogy egy apró bemetszéssel megnyitásra kerül a tömlő.

A tömlő megnyitását követően a szakorvos az atheromában lévő faggyút kinyomja. Végül pedig ezen az apró bemetszésen keresztül a szakorvos kihúzza az atheroma tokját, amelyhez egy horgas fejű tűt használ. Varrásra sor kerül a beavatkozás végén, amely miatt a bemetszés kis méretű heget eredményez. A tok eltávolításának lépése azért nem hagyható ki, mert ha nem kerül rá sor, akkor újratermeli a faggyút, és valószínűleg újra kialakul majd a növedék.

Az eltávolított zsírcsomót szövettani vizsgálatra küldheti a szakorvos

A kisebb lipómák esetében is javasolt a sebészeti kimetszés, ugyanis ebben az esetben a beavatkozás nem eredményez nagy heget. Érdemes olyan szakrendelésre bejelentkezni, ahol nemcsak a bőr alatti zsírcsomók ellenőrzésére van lehetőség, hanem annak műtéti eltávolítására is.

A bőr alatti zsírcsomók eltávolítása minden esetben érzéstelenítéssel és sebészeti módszerrel történik. A beavatkozást követően még egy megbeszélt időpontban minden esetben vissza kell menni varratszedésre. Az eltávolítás után, amennyiben a szakorvos úgy ítéli meg, hogy szükséges, akkor az eltávolított zsírcsomót szövettani vizsgálatra küldi.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top