+ Design

Skandináv stílus – egyszerűség, légies világosság, funkcionalitás és sokoldalúság

skandináv

A skandináv stílus jellemzően minimalista, és minden bútordarabnak és dekorációnak mindig valami célja is van.

Amikor azt halljuk, hogy a funkció és a forma egysége, akkor nagy valószínűséggel a skandináv stílusról beszélhetnek. Ez a rendkívüli nyugalmat és természetességet árasztó, letisztult elemekkel operáló, nagyon népszerű stílus ugyanis ezeket helyezi a középpontba.

Alkalmazott bútordarabjai, használati tárgyai egyszerűek és általában díszítetlenek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne a minőségük tökéletes. Kedveli a természetes anyagokat: a fát, a gyapjút és a pamutot is.

Természetes elemek és világos felületek

Ha te is szeretnéd a lakásodat skandináv stílusban berendezni, akkor a DODO skandináv kollekciójában remek darabokat találhatsz. Gondoltad volna, hogy már az 1930-as évek óta velünk van ez a stílus? A svéd, a dán, a finn és a norvég otthonokból indult el, és máig töretlen a népszerűsége.

A második világháborút követő években sokan költöztek be a városokba, a lakóterek kissé összementek. Megnőtt a kereslet a könnyen kezelhető és kényelmes, kompakt bútorok és a könnyen kezelhető tárolóhelyek iránt.

A skandináv stílusú kollekciók világos elemei, falfelületei is igazán remek keretet biztosítottak ehhez, hisz optikailag is nagyobbnak mutatják a területet. Ehhez társul még az egyszerű vonalvezetés, a szellős és rendezett terek, valamint a sok-sok szobanövény. A huszadik század közepének modern lakberendezési stílusára is rendkívüli módon hatott a skandináv stílusra főképpen a minimalizmusával, és azzal, hogy a funkcionalitást állította a középpontba.

A béke szigete a rohanás közepette

Nagyon sok természetes fényt enged a terekbe, és nagyon szereti a meleg és kellemes tapintású szöveteket, természetes anyagokat ez a stílus. Ma is végtelen nyugalmat és kiegyensúlyozottságot árasztanak az ily módon berendezett terek, melyre a rohanó mindennapokban igazán nagy szüksége lehet sokaknak, talán éppen neked is.

Máig fő szempont még a társas együttlét feltételeinek megteremtése, pont emiatt tágas, egybenyitott tereket hoznak létre általában az ilyen lakásokban. Persze ez a stílus is fejlődik. Míg korábban az organikus, egyszerűbb vonalvezetésű darabok és a lekerekített formák, hajlított faszerkezetű bútorok domináltak, ma már inkább a geometrikus formák használata figyelhető meg.

A funkció és a forma összhangja

A skandináv stílus jellemzően minimalista, és minden bútordarabnak és dekorációnak mindig valami célja is van. Itt nem a mennyiség a lényeg, hanem inkább a minőségre helyeződik a hangsúly és a figyelem.

Szereti a sok-sok fényt, gyakran még függönyöket sem látunk az ilyen stílusú terekben, a falak világosak és gyakran a bútorok is. Utóbbiakat jó minőségű fából, nagyon gyakran nyír- vagy fenyőfából készítik. Szeretik még a fémet, az üveget és akár a márványt is kiegészítésként. Sok stílussal keverheted a skandináv elemeket, melyhez a DODO oldalain információkat és inspiráló ötleteket találsz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top