+ Irodalom

Varga Éva, a sárkánylovas könyvtáros

Varga Éva

Vajon mi a sárkányok titka? Miért vonzódik hozzájuk és rettegi őket az ember ősidők óta? Talán Varga Éva ismeri a titkot.

Varga Éva: Változat sárkányokra, Móra Könyvkiadó, illusztrátor: Radványi Maja, oldalszám: 416, megjelenés: 2022

A sárkányok, akár a mesék, mondák, legendák, akár a szigorú tudomány szemüvegén keresztül tekintünk is rájuk, mindenképp rendkívül titokzatos lények. Mint köztudomású, számtalan fajtájuk létezik, és minden ősi emberi kultúrában felbukkannak. Közös jellemzőjük az irdatlanul nagy test, mely leginkább a hüllőkre jellemző tulajdonságokat mutatja, bár a pikkelyes bőrszárnyúak mellett akad néhány tollas típus is. Tudni érdemes még róluk, hogy a legtöbbjük képes tüzet fújni, méghozzá a tűznek egy továbbfejlesztett, turbó változatát, aminek hője még a legellenállóbb anyagot is azonnal megolvasztja, és a tárgyak kizárólag úgy képesek ellenállni neki, ha varázslattal itatják át őket.

Vajon mi a sárkányok titka? Miért vonzódik hozzájuk és rettegi őket az ember ősidők óta? Elvégre a sárkány az egyetlen olyan mitikus lény, melynek valóságban létező archetípusával a mi fajunk sosem találkozhatott, hiszen a dinoszauruszok, amik a leginkább hasonlítanak rájuk, jóval az emberiség megjelenése előtt kihaltak. Minderre az izgalmas kérdésre én természetesen nem tudom a választ, ám a Móra Kiadónak sikerült rátalálnia kicsiny hazánk egyetlen szakavatott sárkányszakértőjére, aki végre feltárja előttünk a titkot.

Varga Éva 1960-ban született Budapesten, majd iskolái elvégzése után Kecskemétre költözött. Hogy ehhez az Intercity járatát használta-e, vagy már eleve sárkányháton utazott, arról megoszlanak a vélemények. Annyi biztos, hogy megérkezése után egyenesen a megyei könyvtárba ment, és ott is maradt 20 éven keresztül, mint gyermekkönyvtáros. Saját bevallása szerint azon a varázslatos helyen, ahol minden mese, mítosz és legenda egy helyen megtalálható, jött rá, hogy a fantázia alkotta történetek élvezete nem csupán a gyerekek számára okoz örömöt. Magyarán: a mesékből nem lehet kinőni!

Aki pedig olyan szenvedélyesen szereti a meséket és mítoszokat, mint Varga Éva, annak már igazán csak egy kicsi tehetségre, akaraterőre, türelemre van szüksége ahhoz, hogy ő maga is történeteket kezdjen teremni. Sárkányos könyvtárosunk 2009-ben jelentette meg első kötetét, melynek a kissé szokatlan Szótáríró királyfiak címet adta. Abban a kötetben rövid történetek, néhol meghökkentő, máshol leheletnyit groteszk mesék sorakoztak, amik már akkor jól mutatták, hogy a szerző tehetsége cseppet sem hiányos.

Az igazán nagy mű ideje azonban csak most jött el! Nemrégiben jelent meg a Változat sárkányokra című kötet, mely lerántja a leplet a sárkányok ősi titkáról – legalábbis a Varga Éva-változatról.

A meseregény hőse Sárkányos Égbelátó Mirkó – nem tévesztendő össze a klasszikus Mirkó királyfival! –, kinek szülővárosát minden ősszel meglátogatják a sárkányok. Pontosabban csak átrepülnek a város fölött, csodás színekben pompázó vonulásukkal elkápráztatva az embereket, akiknek fogalmuk sincs, honnan és hová tartanak ezek a fantasztikus, gyönyörű lények. Mirkó az őszi vonulás után bajba keveredik, ami arra kényszeríti, hogy elhagyja a várost – és ha már úgyis útra kel, miért ne a sárkányok titkának kiderítése legyen a célja?! Hosszú, változatos, kalandos vándorlás vár a főhősre, és vele együtt csodásan izgalmas könyvbéli utazás az olvasóra. Varga Éva klasszikus mesélő, aki nem sietteti a történetet, így adva bőven alkalmat arra, hogy tökéletesen megismerjük a világot, amit teremtett.

Ez a teremtés pedig igazán ízes, zamatos, élvezni való! Szereplői, Gajdács, Kalácska, Sudár, és a főgonosz Magra mind eleven, érdekes figurák, ahogy a történet is, amit alakítanak maguk körül. Nem hiányoznak a meséből a szokványos családi tragédiák, a túl korán elhunyt édesanya, a látszólag indokolatlanul durva apa, és a hétköznapi életben is felbukkanó lelki problémák. Varga Éva bátran formálja a történet anyagát, miközben biztos kézzel használja a nyelvet, könnyen olvasható, sodró lendületű szöveget alkotva.

A Változat sárkányokra első kötete jelent most meg a mitikus hüllőket kedvelő gyerekek és felnőttek nagy örömére. Érdemes ellátogatni a szerző honlapjára, ahol Varga Éva őszintén vall az alkotói folyamatról, külön-külön is megszólaltatja kedvenc szereplőit, és számos rendkívül szép fotográfiát közöl sárkányokról, akiket a világ különböző pontjain talán épp ő maga vadászott le.

Így tehát azt mondom, sárkánytitok-vadászatra fel!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top