+ Színház

Az Öngyilkos a legjobb előadás Kisvárdán

Kisvárda

Kisvárda Város Polgármesterének Díját a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház FORRÁSPONT című előadása kapta.

Az öngyilkos. Fotó Tugya Vilmos

2022. június 24. és július 2. között rendezték meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját. A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta. A színházi seregszemle idei díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház volt.

Érkeztek társulatok a többi között Szabadkáról, Újvidékről, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Beregszászból, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Aradról, illetve Sopronból, Komáromból és Gyuláról. A magyarországi társulatok közül például a Játékszín, a CSAK! – Csengeri Alkotó Közösség, az Orlai Produkció és a Bánfalvy Stúdió lépett színpadra.

Kilenc nap alatt 23 színpadi produkciót láthattak öt helyszínen. A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepelt, két előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készültek. A július 2-ig tartó programsorozaton volt gasztroszínház, kulturális-kulináris est, zenés műsor. A színésztréninget idén Balázs Zoltán színész-rendező vezette, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatták be szakemberek a fiatalokat.

A 2022-es év zsűritagjai Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, a debreceni Csokonai Színház tagja, Herczeg T. Tamás rendező, Török Viola rendező, a marosvásárhelyi Spectrum Színház művészeti vezetője és Zalán Tibor költő, író, drámaíró:

A díjátadón beszédet mondott Pataki András, aki Csák János kulturális és innovációs miniszter urat képviselte, Leleszi Tibor, Kisvárda Város Polgármestere, valamint Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő. A szakmai zsűrit Zalán Tibor képviselte a színpadon.

A fesztivál idei díjazottjai:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felkért, háromtagú Szakmai Bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza és a Magyar Színházak.34.  Kisvárdai Fesztiváljának igazgatója; Balogh Tibor, valamint Pataki András) Életmű-díjjal tüntette ki a többek között a Nagyváradi Szigligeti Színház egykori igazgatóját, Meleg Vilmos színművészt. Szintén Életmű-díjat vehetett át Beke Sándor rendező, színházigazgató, a Gárdonyi Géza Színház Örökös Tagja.

A szakmai díjakat Pataki András, dr. Seszták Miklós, Leleszi Tibor, és Nyakó Béla adta át:

A színpadi teatralitás érvényes újrafogalmazásáért a szakmai zsűritől a legjobb előadás díját a Nagyváradi Szigligeti Színház AZ ÖNGYILKOS című előadása kapta.

Kisvárda

A fogadósnő, fotó: Tugya Vilmos

A huszonegyedik században is érvényes commedia de’ll arte – forma megteremtéséért a Zentai Magyar Kamaraszínház A FOGADÓSNŐ című előadását jutalmazták.

Kisvárda

A doktor úr, fotó: Tugya Vilmos

Az új vígjátéki átjárások megteremtéséért a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat A DOKTOR ÚR című előadásáért kapott díjat.

A Szakmai Zsűri elismerő oklevelét, az előadásuk kiemelkedő társadalmi érintettsége okán két társulat kapta:

Kisvárda

Mephisto, fotó: Tugya Vilmos

Újvidéki Színház Mephisto című előadása.

Kisvárda

Az utolsó kislányok, fotó: Tugya Vilmos

Kosztolányi Dezső Színház Az utolsó kislányok című előadása.

Kisvárda

Galló Ernő: A doktor, fotó: Tugya Vilmos

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat A doktor úr című előadásában nyújtott virtuóz színészi játékáért Galló Ernő kapott elismerést.

Kisvárda

Hunyadi István, Az öngyilkos, fotó: Tugya Vilmos

A Nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos című előadásában szerepe expresszív megfogalmazásáért Hunyadi István vette át a díjat.

Kisvárda

Barabás Árpás: Száll a Kakukk, fotó: Tugya Vilmos

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Száll a kakukk fészkére című előadásában nyújtott intenzív színpadi jelenlétéért Barabás Árpád, a darab főszereplője kapott díjat.

Kisvárda

Szvrcsek Anita, Az örökség, fotó: Tugya Vilmos

A Komáromi Jókai Színház Az örökség című előadásában nyújtott hiteles drámai alakításáért Szvrcsek Anita vehette át a díjat.

Kisvárda

Szilágyi Mira, Káosz, fotó: Tugya Vilmos

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Káosz című előadásában nyújtott sokrétű színpadi alakformálásáért Szilágyi Míra színművészet díjazták.

Kisvárda

Forráspont, fotó: Tugya Vilmos

Kisvárda Város Polgármesterének Díját a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház FORRÁSPONT című előadása kapta.

Kisvárda

Woyzeck, fotó: Czinzel László

A 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Woyzeck című előadásának revelatív színpadi ábrázolásáért az előadás látványtervezője Szőke Zsuzsi kapta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top