+ Tudomány

Hugonnai Vilma 100. – magyar tudós nőkről Párizsban

Hugonnai Vilma

Az 1847-ben született Hugonnai Vilma volt a legelső magyar orvosnő, de a kor nem kedvezett a szokványostól eltérő női vágyaknak.

Hugonnai Vilma, Magyarország első orvosnője halálának 100. évfordulója alkalmából a nőknek a tudományban betöltött szerepéről rendez kerekasztal-beszélgetést hétfőn Párizsban az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) magyar képviselete.

A tájékoztatás szerint az eseménynek a Párizsi Magyar Intézet biztosít helyszínt, s a konferencia részét képezi az évforduló alkalmából az UNESCO-val közösen szervezett megemlékező rendezvényeknek.

Az angol nyelven folyó kerekasztal-beszélgetés résztvevői Franciaországban dolgozó magyar kutatónők: Balogh Zsófia, Jakab Tóth Éva, Molnár Margit és Somogyi Andrea, akik Hugonnai Vilma történelmi példáját megidézve a nőknek a tudományban betöltött szerepének általános kérdéseiről és a személyes lehetőségekről beszélgetnek, valamint az oktatás és a külföldi tudományos karrier kérdéseire is kitérnek. A beszélgetést Gabriela Ramos, az UNESCO társadalomtudományi főigazgató-helyettese moderálja.

Bevezetőt mond Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke.

Az 1847-ben született Hugonnai Vilma volt a legelső magyar orvosnő, de a kor nem kedvezett sem a szokványostól eltérő női vágyaknak, sem az egyenjogúságnak, így Zürichben tanult és szerezte meg orvosi diplomáját 32 évesen, amit 17 évvel később a Semmelweis Egyetem jogelőd intézményében védett meg. Az orvosi szigorlatokat 1897-ben tette le, és még abban az évben doktorrá avatták Magyarországon.

Halálakor már több száz orvosnő gyógyított Magyarországon. Nevét Budapesten, a Józsefvárosban a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája előtt tér és emléktábla, Nagytétényben iskola őrzi, 2010 óta a Semmelweis Egyetem  Hugonnai Vilma emlékéremmel ismeri el az intézményben a fiatal orvos-oktató vagy kutatónőket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top