+ PR-cikk

Miért jó, ha van szellőző a műanyag ablakon?

műanyag

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a penészesedés pont a műanyag ablak hibátlan szigetelése miatt alakul ki…

Nagy öröm, ha a régi nyílászárókat le tudjuk végre cserélni, és a saját bőrünkön tapasztaljuk meg, hogy milyen, amikor tökéletesen szigetel az ablak. A fűtésszámla csökkent, jó meleg van a lakásban, ám egyszer csak felüti a fejét a penész.

Máris oda a kezdeti boldogság, hiszen nemcsak esztétikailag visszataszító látvány, de rendkívül ártalmas az egészségre is. Mi ilyenkor a baj, és mi lehet a megoldás? Ezekre a kérdésekre adunk választ ebben a cikkben.

A hibátlan szigetelés eredménye

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a penészesedés pont a műanyag ablak hibátlan szigetelése miatt alakul ki. Ezek a nyílászárók valóban annyira tökéletesen záródnak, hogy a levegő nem tud cserélődni. Ezért gyakori szellőztetésre, légkondicionáló használatára, a lakás páratartalmától függően párásítóra / páraelszívóra vagy szellőzőnyílásra van szükség. Az RS Ablak műanyag ajtó és ablak palettáján elérhető termékek kérhetőek légbevezető szerkezettel is.

Hogyan alakul ki a penész?

Ha ritkán szellőztetünk, ellenben sok növényünk van, vagy bent teregetünk, esetleg a ház máshol vizesedik, hamar kialakul a penész. A penészspórák a nedves levegőben azonnal jelen vannak, láthatóvá azonban csak akkor válnak, ha minden körülmény adottá válik számukra. A penész megjelenése tehát nem azt jelenti, hogy koszos lenne a lakás, hanem olyan magas a páratartalma, ami kedvez a gombának.

Mit lehet tenni ellene?

Ahogy fentebb írtuk, biztosítani kell a levegő cserélődését. Ezt a legegyszerűbben szellőztetéssel oldhatjuk meg. Azonban télen, vagy olyan helyen, ahol magas a levegő szmogtartalma, joggal vetődhet fel a kérdés, hogy mire megyünk egy tökéletesen hőszigetelő ablakkal, ha folyton nyitogatni kell az ablakot? A légkondi és egyéb berendezések beszerzése extra kiadást jelent, ráadásul működtetésük elviszi a hőszigeteléssel megspórolt összeget.

A műanyag ablakot gyártók, hogy visszavegyenek a nyílászáró teljesítményéből, lehetőséget adnak szellőzőnyílás felszerelésére. Ez az apró szerkezet gondoskodik a levegő folyamatos áramlásáról, anélkül, hogy Önnek észben kéne tartania.

A résszellőző funkció

Amikor nyílászárót választunk, rengeteg kérdést kell megválaszolnunk, az ingatlan szerkezetétől kezdve a dizájnig. Mivel egy szakembernek jóval nagyobb tapasztalata van ezen a területen, bátran kérjen segítséget. Az ablakok nyithatóságának eldöntésekor arról van szó, hogy csak nyitható, csak bukó vagy nyíló-bukó ablak kerüljön beépítésre. Vannak olyan nyílászárók, amiket a bukó funkción kívül résszellőzés állapotba is lehet tenni. Ez azt jelenti, hogy nem bukik le teljesen, ameddig engedi a kar, hanem mindössze nagyjából 1 cm-nyi résen árad a lakásba a friss levegő. Így gyakrabban vagy hosszabb ideig lehet nyitva hagyni az ablakot.

Látogasson el az RS Ablak weboldalára, és válasszon az igényeinek megfelelő nyílászárót.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top