+ PR-cikk

Éljen a jövő lehetőségével már ma, használja ki a hőszivattyú előnyeit!

hőszivattyú

A környezeti hőt hasznosító hőszivattyú technológia nem új találmány, a STIEBEL ELTRON berendezései már több mint 40 éve dolgoznak.

Az egyre dráguló energiaárak mellett és a klímakatasztrófa árnyékában az otthonok fűtéséhez, hűtéséhez, használati melegvíz-ellátáshoz mindinkább szükség van innovatív, időtálló épületgépészeti és építészeti megoldásokra.

A környezet hőjét használó hőszivattyúk tökéletes megoldást kínálnak ezekre a sürgető problémákra nemcsak a környezet, hanem a villanyszámla kímélése mellett is. Éljen a jövő technológiai megoldásaival már ma, tudja biztonságban otthonát!

Hőszivattyúval a kényelemért és a környezetért

A környezeti hőt hasznosító hőszivattyú technológia nem új találmány, a STIEBEL ELTRON berendezései már több mint 40 éve állnak a lakosság szolgálatában, hogy gondoskodjanak a felhasználók kényelméről.

A kompresszorok elvén működő hőszivattyú a külső környezetből elvont hőt szivattyúzza a belső térbe, ezáltal fűteni és hűteni is képes a külső és a belső hőmérséklet függvényében. Nagy előnye, hogy megújuló, a természetben előforduló, ingyen és korlátlanul bárki rendelkezésére álló energiát használja.

Üzemeltetéséhez elektromos energia szükséges, amely szintén kinyerhető megújuló energiaforrásokból, így például a napenergiából napelemek segítségével. Ezáltal környezetbarát módon, károsanyag-kibocsátás nélkül válhat otthona önellátóvá, energiafüggetlenné.

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú működési elve a természetes hőátadás elvén alapul, vagyis a melegebb közeg energiát, hőt ad le a hidegebb közegnek. Ennek okán a hőszivattyú alacsony, még akár -20°C-os környezeti hőmérséklet esetén is képes meleget biztosítani.

A hőszivattyú fűtésre, melegvíz-előállításra, valamint fordított üzemmódban hűtésre is alkalmas. Gőzkompressziós elven működik, fűtés esetén az alábbi módon: a hűtőfolyadék gőze zárt csővezetékben áramolva a fűteni kívánt oldalon lecsapódik, eközben történik meg a hőátadás, -leadás. Ezt követően a hűtőközeg expandál, hirtelen elpárolog és a hőmérséklete lecsökken. Ezt a hideg gőzt melegíti fel a külső környezet a hideg oldali hőcserélőben, majd a kompresszor segítségével összesűríti, visszajuttatja a kondenzátorba, és a folyamat újra ismétlődik.

A hőszivattyúk legfőbb jellemzője az ún. COP-érték vagy jóságfok, amely a berendezés hatékonyságát mutatja meg, vagyis hogy 1 kW felvett elektromos árammal mekkora hőteljesítmény leadására képes.

A hőszivattyúk legismertebb típusai

A hőszivattyúk hőforrásai a leggyakrabban a külső levegő, a talaj vagy valamilyen természetes víz, leginkább a talajvíz, de tó, folyó, tenger is lehet.

Három fő típusa:

  • levegő-víz hőszivattyú: A legegyszerűbben, legalacsonyabb befektetési költséggel telepíthető legelterjedtebb típus. A külső környezet levegőjéből von el hőt, ezzel melegíti fel fűtéshez a vizet. Hátránya, hogy túl alacsony hőmérséklet esetén rásegítést igényel.
  • víz-víz hőszivattyú
  • talajhő-víz hőszivattyú

A hőszivattyúk gazdaságos, hosszú élettartamú, biztonságos megoldást kínálnak fűtésre, HMV-előállításra, valamint hűtésre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top