+ Természet

Húsevő dinoszaurusz-maradványt találtak a La Manche-ban

dinoszaurusz

Az Európában valaha felfedezett legnagyobb vadászó dinoszaurusz maradványait találhatták meg kutatók a La Manche-csatorna egyik szigetén.

Az Európában valaha felfedezett legnagyobb vadászó dinoszaurusz maradványait találhatták meg kutatók a La Manche-csatorna egyik szigetén.

A csontokat, amelyek valószínűleg egy szpinoszaurusztól (tüskésgyík) származnak, a Nagy-Britanniához tartozó Wight-sziget délnyugati részén tárták fel – közölték csütörtökön a Southamptoni Egyetem kutatói a PeerJ Life & Environment című tudományos folyóiratban.

„Ez egy óriási, több mint 10 méter hosszú állat volt, méreteiből ítélve az Európában valaha felfedezett legnagyobb vadászó dinoszaurusz lehetett”

– írta Chris Baker, a kutatócsoport vezetője.

Az egyetemnek a kutatást ismertető közleménye szerint a kövületek, köztük medencecsontok és gerinccsigolyák, egy kétlábú dinoszaurusztól származnak, amelynek feje egy krokodilére hasonlított. A maradványokból megállapítható, hogy az állat halála után dögevők egész sora vetette rá magát.

A southamptoni kutatók már tavaly is beszámoltak két hasonló őshüllőfaj felfedezéséről is.

Az új lelet alátámasztja azt a feltételezést, hogy a szpinoszaurusz eredetileg Nyugat-Európából származik, ahol szétvált több fajra, mielőtt másutt is elterjedt – írják a kutatók, akik most mikroszkóppal akarják megvizsgálni a talált anyagok vékony rétegeit, hogy megtudják a ragadozó korát és további információkhoz jussanak a fejlődéséről.

Az Anglia déli partjaitól néhány kilométerre fekvő Wight-sziget olyan geológiai formációkkal rendelkezik, amelyeknek egyes részei sok millió évesek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top