+ Képzőművészet

Szajkó István: Drótszamárparkoló és minden más

Szajkó István

Szajkó István szabadkai illetőségű festőművész immáron harmadik évtizede él és alkot két világban: Szerbiában és Magyarországon.

Drótszamárparkoló és minden más címmel nyílik kiállítása Szajkó Istvánnak a Budatower Galériában, a Budavári Mária Magdolna Toronyban, június 9-én. A 18 órakor kezdődő megnyitón közreműködik Várnagy Mihály brácsaművész és Czettner Vera hegedűművész.

Szajkó István szabadkai illetőségű festőművész immáron harmadik évtizede él és alkot két világban: Szerbiában és Magyarországon, Szabadkán és a Veszprém megyei Lókúton. Műveinek állandóan motívuma a táj és annak állat-, növény- vagy éppen „tárgylakói”. Legyen szó madarakról, lovakról, kutyákról, emberekről vagy legjellegzetesebb, „legszajkósabb” motívumáról, a biciklikről, mind-mind emlékképeket idéznek fel, asszociációkat keltenek, mélyben lappangó érzelmeket szólítanak meg. Mintha addig csak szunnyadtak volna ezek az érzelmek, ám a képeket látva felélednek, és kiszabadulnak álmukból.

A vajdasági alkotó– akit sokan a pasztell egyik legnagyobb kortárs mestereként ismernek – a természetet (például patakot, tengert, fűcsomót, rétet, fűzfát, jegenyét) mesteri absztrakcióval, könnyedén, már-már légiesen, szinte lebegve ábrázolja, sejtető figurativitással, a koloritás iránti példátlan érzékkel, pasztellel és olajjal. Művészete nem sorolható be irányzatok korlátja közé, átrepül ezeken. Portréin és aktjain az ábrázolt személyek lelkiségét ragadja meg.

„Lószamárparkoló” című kiállításának anyagát kisebb és nagyobb méretű munkáiból vegyesen állította össze: bakonyi tájak, városi tornyok, a tereken játszó gyermekek és persze biciklik, a tereket belakó városi galambok, illetve bicikliző emberek elevenítik meg a világot, életképekbe, pillanatokba sűrítve a kapcsolatok lényegét: az ember és környezete, az ember és a természet (az élettér) meghitt és érzékeny kapcsolatát.

Életrajz:

Szajkó István 1955-ben a szerbiai Csonoplyán született. 1973-ban Újvidéken végzett az Iparművészeti Középiskola grafika szakán. 1978-ban a zágrábi Képzőművészeti Akadémia festészeti szakán diplomázott. 1981-ben tagja lett a Vajdasági Képzőművészek Egyesületének, majd 1992-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is. 1982 óta szabad művész. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt szerte Európában, leginkább a volt Jugoszlávia területén, valamint Német- és Franciaországban. A mostani budapesti kiállítása előtt legutóbb 2021 őszén Belgrádban állított ki.

Szajkó István

Szajkó István, Juhász László fotója

Helyszín: Budatower Galéria a Budavári Mária Magdolna Toronyban, Budapest, I. kerület, Kapisztrán tér 6.
Megnyitó: 2022. június 9. 18 óra.
A megnyitón Közreműködik: Várnagy Mihály, Czettner Vera brácsa- és hegedűművész
A kiállítás megtekinthető: 2022. 06. 09. – 2022. 07. 04.
A kiállítás megtekintése ingyenes Nyitva: péntek–hétfő 11–17 óra

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top