+ Képzőművészet

Czene Béla a Varietéből csábított el gyönyörű aktmodelleket

Czene Béla

Janikovszky János, a Móra kiadó igazgatója Czene Béla rajongója, gyűjteményét egy Czene albummal együtt mutatja be a közönségben.

Fekvő akt Mednyánszky könyvvel

A valóság szerelmese – Czene Béla festészete – kiállítás és új művészeti album

A festő, aki nyugati életérzést varázsolt a Kádár-kor szürke kulisszái közé. Divatosan öltözött fiatal lányok, a legendás Maxim Varietéből elcsábított gyönyörű aktmodellek, színekben tobzódó presszók és rohanó járókelőkkel teli pesti vagy éppen római utcák jelennek meg Czene Béla virtuózan megfestett képein.

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb művészeti felfedezése elevenedik meg a Móra Kiadó gondozásában a 2022. május 19-én megjelent grandiózus kötetben.

Czene Béla festészete az elmúlt évtizedben került ismét a figyelem középpontjába. Bár a két világháború között sorra aratta sikereit, az 1945-öt követő évtizedekben a hivatalos műkritika mostohán kezelte művészetét.

Czene Béla

Lány kékmintás ruhában, Kleopátra frizurával

1930 és 1933 között Rudnay Gyula növendékeként tanult a Képzőművészeti Főiskolán, ám hamar elfordult mesterétől, és inkább a római iskolához sorolt művészek munkái hatottak rá. 1938-tól közel egy éven keresztül állami ösztöndíjjal dolgozhatott Rómában. Olaszországban készült alkotásain érezni lehet a kortárs Novecento hatását, de leginkább a reneszánsz klasszikus tradíciója, elsősorban Ghirlandaio és Piero Della Francesca művei inspirálták. Hazatérése után művészi érdeklődése egy időre a paraszti kultúra felé fordult, a korábbi mitológiai és bibliai témák helyett a falusi élet mindennapjait ábrázolta képein.

Az 1950-es években művésztársaihoz hasonlóan ő is kénytelen volt igazodni a hatalom követelte szocreál stílushoz, de az évtized végén már saját hangján szólalt meg. Kialakult új, csak rá jellemző festői világa, amelynek középpontjában a modern városi ember hétköznapjai, jellegzetes színterei és szereplői, a klasszikus eredetű, reneszánsz ihletésű, mégis modernizált női szépség áll. Nála érzékletesebben senki sem ragadta meg az 1970-es és 80-as évek hangulatát: képei esszenciálisan sűrítik magukba azt az életérzést és vizuális kultúrát, amit manapság a retró szóval szokás jelölni.

Czene Béla

Czene Béla: Cukrászdában, 1972

A kötet szerzője, a többek között Csontváry Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula, Aba-Novák Vilmos és gróf Batthyány Gyula monográfiáját is elkészítő Molnos Péter. A  464 oldalas, reprezentatív albumot Fákó Árpád tervezte, több mint 400 műalkotás reprodukciójával.

Janikovszky János, a Móra Kiadó vezérigazgatója csaknem egy évtizede Czene Béla legelkötelezettebb gyűjtője, művészetének szinte megszállott rajongója. Ezért vállalkozott a most bemutatott  kötet megjelentetésére és egy átfogó életműkiállítás megszervezésére.

A kötet ünnepélyes bemutatóját követően nyílik meg A valóság szerelmese című kiállítás a Móra Kiadó szervezésében, amelynek a Kieselbach Galéria ad otthont. A 2022. június 7-től egy hónapon át látogatható tárlat több mint 100 műalkotást vonultat fel, a kiállítás megnyitóján pedig lelepleznek egy közel nyolc évtizeden át rejtőzködő, monumentális Czene-festményt is, ami egyenesen a tisztítást végző restaurátortól érkezik a Kieselbach Glériába. Az 1939-ben Rómában festett kompozíció utoljára 1942-ben került a nagyközönség elé…

Czene Béla

Ünnepélyes kiállításmegnyitó
Időpontja: 2022. 06. 07. 17:00 óra
Helyszíne: Kieselbach Galéria és Aukciósház – 1055 Budapest, Szent István krt. 5.
A kiállítást megnyitja:
Janikovszky János műgyűjtő, a Móra Kiadó tulajdonos-vezérigazgatója
Kieselbach Tamás műkereskedő, művészettörténész és műgyűjtő
Molnos Péter művészettörténész, a 20. századi magyar festészet, a magyar műgyűjtéstörténet elismert szakértője

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top