+ Képzőművészet

Szépen dolgozó festményhamisító-banda került horogra

festményhamisító

A festményhamistó-banda képei: Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Caravaggio, Picasso, Rubens

Keresés a weben

Festményhamisító társaságot fogtak el, a hamisítványok között vannak Munkácsy, Gulácsy, Vaszary, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait másoló képek is, a becsült kár félmilliárd forintra tehető – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a police.hu oldalon hétfőn.

Jelentős kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás gyanúja miatt nyomoznak.

A műkincsvédelmi nyomozók információi szerint széles körben kezdtek hamis festményeket eredetiként árulni Magyarországon. Volt olyan híres festmény, amelyről több reprodukció is született, , hogy azok mindegyikét később eredetiként eladva értékesítsék.. Egyebek mellett Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait hamisították. Az elkövetők a képek előkerülését különböző történetekkel támasztották alá.

“A festményhamisításokkal nemcsak amatőr festők, illetve műgyűjtők, de még szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek”

– tették hozzá. A képek előkerülésének okát különböző történetekkel támasztotta alá a festményhamisító-banda.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztálya a Somogy és a Nógrád megyei főkapitányság, a keszthelyi és a szentendrei kapitányság rendőreivel közösen április végén nyolc megyében, egyszerre 21 helyszínen tartott kutatásokat, amelyekben 17 ember volt érintett. Az akcióban 120 rendőr vett részt, lefoglaltak 120 festményt, a hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket és egyebek mellett hamis múzeumi pecsétet is.

A rendőrség közölte: további tárgyi bizonyítékok beszerzése, tanúkihallgatások és a lefoglalt festmények szakértői vizsgálata zajlik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->