abram de swaan szemben a nőkkel typotex
+ Irodalom

Meddig tart a nők elleni ádáz harc?

Világméretű harc folyik a nemek között. Meddig? Miért? Mi értelme? Abram de Swaan választ keres a kérdésekre. SZEMBEN A NŐKKEL!

Abram de Swaan: Szemben a nőkkel / Jobboldaliak és dzsihadisták világméretű harca az emancipáció ellen [Tegen de vrouwen. De wereldwijde strijd van rechtsisten en jihadisten tegen de emancipatie] – Typotex Kiadó, 2022 – fordította Balogh Tamás – 264 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-963-4931-78-2

Abram de Swaan (1942-) holland szociológus a hatvanas évek vége óta meghatározó és fontos figurája az európai szellemi életnek. Írásai a hétköznapokban is fontos dolgokról szólnak, s ráadásul érthetően és összefogottan teszik ezt. Magyarul korábban az A nyelvek társadalma című munkája jelent meg, melyben a globális nyelvrendszer vizsgálatával és elemzésével foglalkozik. Most megjelent Szemben a nőkkel című kései műve (2019), túl az aktualitásán, visszatérés a gyökerekhez, hiszen a szerző édesanyja, Henny de Swaan-Roos (1909-1995) „a hollandiai nőmozgalmak nagyasszonya”, akinek jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy Amszterdamban hidat neveztek el róla…

hogy napjainkban lehet és kell foglalkozni a női emancipáció kérdéseivel. Jó, tudom, hogy hosszú-hosszú évszázadokon keresztül nem volt kérdéses a nők férfiaknak való alávetettsége. De az elmúlt másfél évszázad igazán elég lehetett volna arra, hogy tisztázzuk az emberek alapvető helyzetét… egymáshoz képest. Nem sikerült, és sajnos nem csak a nő–férfi relációban, de több egyéb kérdésben sem.

Ráadásul még mindig ott tartunk,

hogy – általában! – a nőket foglalkoztatja inkább ez a kérdés: ők azok, akik megpróbálják elfoglalni az őket megillető helyeket a társadalmon belül… szemben a férfiakkal. Van ebben némi disszonancia, s nem is a nők, inkább a férfiak részéről. Abram de Swaan könyve, túl a tartalmán, azért is fontos, mert egy férfi írta. Ami nem azért fontos, mert Abram de Swaan férfi, hanem mert a női emancipáció kérdése azon kevés témák egyike, amelyben erősen felülreprezentálva vannak a nők.

Pedig mennyire menő lenne, ha nem kellene kreatív energiákat fordítani triviális kérdések tisztázására! De kell!

Újra és újra át kell rágni ezt a témát, addig kell foglalkozni vele, amíg az embereknek végre „leesik a tantusz”, s ráébrednek arra, hogy a női emancipáció kérdése csak addig kérdés, amíg nem születik meg a belátás.

Abram de Swaan könyve azért nagyszerű, mert

tényleg közérthetően foglalja össze azt, amit ebben a témában érdemes végiggondolni. Jó a szerzőt végigkísérni ezen az úton, mely nem csak az alcímben megjelölt témákat vizsgálja meg, de – nagyjából a könyv felében – feltárja a történelmi előzményeket is.

A patriarchátus mint rémuralom

az első fejezet címe, s a szerző nem hagy kétséget, „a patriarchátusról még ma sem lehet befejezett múltban írni, jelenünk a patriarchátus megalvadt történelme”. Kendőzetlenül hoz elő és elemez olyan napjainkban is élő gyakorlatokat, mint a gyerekházasság, a lányok nemi szervének csonkolása vagy a becsületgyilkosság.

A második fejezet a nők

emancipációs harcát, s annak vitathatatlanul fontos – eltüntethetetlen! – eredményeit, és az erre adott férfiválaszokat mutatja be, hogy aztán a harmadik fejezetben ráforduljon az alcímben megjelölt témára…

… és igazi meghökkenést keltsen!

Sokkal nagyobb a száma és sokszínűbbek azoknak a vallási, társadalmi vagy politikai szerveződések és irányzatok, melyek a patriarchátus megreparálásán munkálkodnak, mint azt elsőre gondolnánk. A dzsihadistákon túl a nyugati jobboldal egy része ugyanúgy témát ad, mint a dél-amerikai katolicizmus, vagy az ultraortodox zsidóság. vagy éppen a sok egyéb szempontból progresszívnek tűnő evangéliumi keresztény mozgalmak.

Nem is gondoltam volna – kénytelen vagyok vállalni a tudatlanságomat –, hogy a női emancipáció ellenlábasairól szóló könyvben fontos bekezdések jutnak a magyar kapcsolatokkal is rendelkező Anders Behring Breivik-nek. Persze, tény, hogy az ő esetében igazán másodlagos, hogy mit gondol a nők helyzetéről és szerepéről.

A kötet végigolvasása után

marad némi keserű szájíz, s talán némi értetlenség is. Tényleg ilyen világban élünk? Tényleg ilyen világban akarunk élni? Ezt akarjuk örökül hagyni a gyerekeinknek? Komolyan?

Abram de Swaan könyvét sokaknak kellene elolvasni. Elsősorban férfiaknak, s lehetőleg úgy, hogy ne a „nőjük” vegye meg nekik a SZEMBEN A NŐKKEL című kötetet.

Meddig tart a nők elleni ádáz harc?
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top