+ High-tech

Kiállítás oroszoktól zsákmányolt hadieszközökből

kiállítás

Kijev másik részén, a második világháborús múzeumban Keresztre feszített Ukrajna címmel nyílt kiállítás…

Mindössze néhány perc sétára Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főhadiszállásától az ukrán hadtörténeti múzeum utcai kiállítást rendezett a zsákmányolt orosz haditechnikai eszközökből és tárgyakból – számolt be róla hétfőn a The Guardian brit napilap.

Az utcatárlaton megtekinthető orosz útlevelek, katonai iratok, személyi igazolványok, dögcédulák, hitelkártyák mellett a múzeum épületében szintén olyan tárgyak kaptak helyet, amelyek a Kijev környéki városok és falvak orosz megszállásáról tanúskodnak.

Olekszandr Semeljak, a múzeum vezető kutatója elmondta, hogy sok ukrán katona korábbról ismeri a múzeumot, így tudták, hová vihetik ezeket a tárgyakat, és a kiállítás folyamatosan bővül is az új tárgyakkal.

Kijev másik részén, a második világháborús múzeumban Keresztre feszített Ukrajna címmel nyílt kiállítás, amely szintén az ukrán főváros környékének orosz megszállását mutatja be a hátrahagyott tárgyakon keresztül.

kiállítás

Az Ukrajnát megtámadó orosz hadsereg a háború első napjaiban nyomult Kijev felé észak, nyugat és kelet felől. Több mint egy hónapig tartották megszállva a főváros körüli területeket, majd április elején visszavonultak.

A múzeum munkatársai már pár nappal a felszabadulás után gyűjtőutakra indultak a környéken az ukrán hadsereg katonáinak kíséretében.

Egyes darabok akár műalkotásnak is tűnhetnek: több mint száz pár orosz katonai csizma van egy vörös csillag szárai által határolt alakzatban elhelyezve, egy elszenesedett templomi kupola lóg a levegőben, és egy terem középpontjába egy repeszek által kilyuggatott ikont helyeztek.

A tárlaton az orosz katonák személyes tárgyai is helyet kaptak. Egy térkép, amelyet a háború első napjaiban orosz diverzánsoktól foglaltak le, a Dnyeper (ukránul: Dnyipro) bal partját ábrázolja, ahol a rendőrőrsök és más stratégiai pontok be vannak jelölve.

A múzeum alsó szintjén egy óvóhely mását építették fel, ahol egy kisváros, Hosztomel lakói bujkáltak több mint egy hónapig a megszállás alatt. A takaróktól kezdve a szalámin át az egyik áldozatnak készült rögtönzött emléktábláig, mindent úgy rekonstruáltak, amilyen eredetileg volt.

A múzeum fontosnak tartja, hogy ezeket a tárgyakat megőrizzék az utókor számára, emellett lehetővé akarják tenni, hogy minden ukrán –  azok is, akiket elkerült a háború, vagy akik elmenekültek – visszatérve a saját szemével láthassa a tragédiát.

A múzeum emeletén olyan videofelvételeket vetítenek, amelyeken orosz politikusok, televíziós műsorvezetők és egyszerű állampolgárok becsmérlik az ukránokat, ezzel is aláhúzva, hogy az ilyen retorika hogyan alapozhatta meg az elmúlt hónapok történéseit.

„Ez a projekt megmutatja, mi történik, ha vannak, akik a nem okulnak a történelem tanulságaiból”

– idézte a brit lap a múzeum egyik munkatársát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top