+ Színház

Barta Dóra a szívéhez közelálló díjat vehetett át

Barta Dóra

Barta Dóra: Megtisztelő és egyben megható is általam nagyra tartott mesterünk Seregi László nevét viselő díjat tartani a kezemben.

Fotó: Kummer János
Keresés a weben

Barta Dóra vehette át idén a Seregi-díjat; a Kecskemét City Balett és a Badorda Társulat művészeti vezetőjét, a Magyar Állami Operaház több produkciójában közreműködő koreográfus-rendezőt díjazta a szakmai kuratórium.

BartaDóra ezekkel szavakkal köszönte a meg a Facebookon:

Megtisztelő és egyben megható is általam nagyra tartott mesterünk Seregi László nevét viselő díjat tartani a kezemben. Ezen falak közt láttam számtalanszor ma is közkedvelt balettjeit, gyerekkorom meghatározó balettszínházi élményeit hozzá kötöm.
Köszönöm szépen a Kuratóriumnak és a díjat alapítóinak! Hatalmas jelentősége van ennek az elismerésnek életemben, tagadhatatlanul közel áll a szívemhez.

Az elismerést Seregi László egyik legnépszerűbb alkotása, a Rómeó és Júlia első idei előadása előtt adták át pénteken a Magyar Állami Operaház színpadán.

Seregi László halálát követően, tíz éve alapította az elismerést a Magyar Állami Operaház Bán Teodóra és Kollár Eszter táncművészek javaslatára, a Kossuth-díjas koreográfus életművének és munkásságának megőrzése, valamint továbbhagyományozása céljából, az aktív koreográfusgeneráció tehetséges alkotóinak elismeréseként.

Barta Dóra

Fotó: Kummer János

Az egri születésű Barta Dóra az Állami Balett Intézetben és a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Táncművészként a Budapest Táncszínház művésze, majd a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa volt, amivel párhuzamosan az Erlau Táncfesztivál igazgatói és az Egri Táncfesztivál művészeti vezetői tisztét is betöltötte, később pedig az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatát is vezette.

Barta Dóra 2008-ban alapította meg önálló együttesét, a Badora Társulatot, 2013 óta pedig a Kecskeméti Katona József Színház balett-tagozata, a Kecskemét City Balett művészeti vezetője is.

A Harangozó-díjas, érdemes művész a Magyar Állami Operaházban 2016-ban Megbolydult bolygó című koreográfiájával mutatkozott be, ezt követően készítette el a Porgy és Bess és a Gioconda című operák táncbetéteit. Idén a Les Enfants Terribles – Veszedelmes éden című balett-opera rendező-koreográfusaként, valamint a Parsifal című opera koreográfusaként vett részt a dalszínház produkcióiban.

Barta Dóra

Fotó: Kummer János

A Seregi-díjat minden évben Seregi László első egész estés balettje, a Spartacus 1968. május 18-i premierjének évfordulójához legközelebb eső balettelőadás alkalmával adja át az Opera. A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása.

Barta Dóra: A biztonságérzetünk elvesztése miatti félelem átszövi az életünket

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top