+ Irodalom

5 jótanács kezdő művészeknek, ha nem akarnak éhenhalni

5

Bármilyen művészeti területről legyen is szó, egy biztos: a siker útja nem egyenes és kiszámítható. 5 jótanács mégis adható.

Bármilyen művészeti területről legyen is szó, egy biztos: a siker útja nem egyenes és kiszámítható. Van, aki hirtelen robban be a köztudatba, és van, aki hosszú évekig próbálkozik, miközben bevételhez alig jut. A fiatal művészeknek éppen ezért a saját területükön való elmélyedés mellett érdemes tudatosan gondolkodniuk karrierjük építésén is – nekik adunk most 5 tippet ahhoz, hogy valóban sikerre vigyék munkásságukat.

1.    Ismerd a szakmai elvárásokat

„Ahhoz, hogy az ember érvényesülni tudjon művészként, szükség van az adott terület normáinak elsajátításához. Fontos, hogy megismerjük az adott művészeti ágban dolgozó kollégák véleményét és azt a szabályrendszert, amiben alkotni és működni kell – javasolja Csizmadi Péter, a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari karának dékánja. – Ha nem vesszük figyelembe saját szakmai közegünk elvárásait, könnyen a partvonalra kerülhetünk akkor is, ha egyébként komoly munkát fektetünk az alkotásba.” A dékán szerint ezeket az elvárásokat úgy ismerhetjük meg a legkönnyebben, ha kapcsolatokat építünk és aktívan részt veszünk saját szakmai közegünk életében – képzésekre, előadásokra járunk, és szakmánk gyűjtőközegeit is feltérképezzük.

2.    Legyen saját hangod

A művészeti területeken az tűnhet ki, aki valami egyedit mutat: éppen ezért fontos, hogy alkotóként kialakuljon személyes hangunk és saját alkotói szemléletünk. Ehhez nélkülözhetetlen a magas fokú önismeret és a világlátás. Ha nem tudjuk, hol állunk neki saját hangunk megtalálásának, segítséget jelenthez, ha tevékenységünket és fejlődésünket folyamatosan figyeljük és naplózzuk – így alakulhat ki következetes és a külvilág számára is érthető, átlátható művészi portfóliónk. A folyamatos önreflexió révén elkerülhetjük a tévutakat is, így gyorsabban juthatunk el egyedi stílusunkhoz, hangunkhoz.

3.    Válassz jó mentorokat és társakat

Szakmai előmenetelünket művészként nagyban szolgálja, ha nem egyedül haladunk utunkon. A METU művészeti képzésein Csizmadi Péter szerint éppen ezért kifejezetten a közös alkotásra koncentrálnak: „Az alkotóegyetemi közösség megteremti a teret az együtt gondolkodásra és egymás inspirálására. A gyakorló művészekből álló, és így az adott terület szakmai elvárásait jól ismerő oktatói csapat mentori segítséget ad, a diákok pedig alkotótársként tekintenek egymásra a közös munka során.” Ha együtt gondolkodunk másokkal, nem csak a munkafolyamatok terén tanulhatunk el hasznos dolgokat, de szemléletmódunk is összetettebbé válhat.

4.    A kulcs: kitartás és motiváció

Thomas Edison egyszer azt mondta: a kreativitásnak csupán 1 százaléka ihlet, 99 százaléka viszont fáradtság és veríték. Csizmadi Péter szerint sokan azt gondolják, a művész ihletett pillanatokban dolgozik, azonban ez az állapot csak elenyésző része a kreatív tevékenységnek: az igazi munka az ihlet utáni megvalósítási folyamatban van. Ahhoz, hogy megfelelő formába öntsük azt a gondolatot, ami kialakul a fejünkben egy-egy kérdéskörrel, társadalmi problémával kapcsolatban, rengeteget kell dolgoznunk, amihez kitartásra és erős motivációra, kíváncsiságra van szükség. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az ihlet után nem fektetnek elegendő munkát a kidolgozásba, ezért végül sosem véglegesítik munkáikat. A dékán szerint viszont az alkotás öröme, amit az elvégzett munka után érzünk majd, pótolhatatlan – és a kulcsa annak, hogy művészként megéljünk a tevékenységünkből.

5.    Ne félj kommunikálni és eladhatóvá tenni a művészetedet

Hiába átgondolt és különleges a művészetünk, ha nem találunk módot arra, hogy értékesítsük. Erre szerencsére ma már számos lehetőségünk van: a közösségi média gyors és kényelmes lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk magunkat a világnak, és viszonylag alacsony költségráfordítással a galériákat és hivatalos művészeti platformokat kikerülve akár saját webshopot is létrehozhatunk. Sokan azonban félnek nyíltan kommunikálni alkotói tevékenységükről vagy beárazni azt. Félelmeinken érdemes túllépni, ha a szigorú kritériumok útvesztőin túl is szeretnénk megélni alkotói munkánkból. Az online jelenlét természetesen szintén tervezéssel és munkával jár – azonban, ha okosan használjuk ki ezeket a lehetőségeket, könnyen egy sikeres művészeti vállalkozás élén találhatjuk magunkat.

A fenti tippek segítenek a művészeti területen való érvényesüléshez, ám Csizmadi Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a művészeti értéket végső soron a közönség és a piac véleményezi. „Az alkalmazott művészetekben a nagy kérdés az, hogyan tudja megteremteni a művész az egyéni alkotói hang kialakítása és a piaci elvárások közötti egyensúlyt.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top