+ Riport

Egy család = egy színtársulat – eljöttek az ír travellerek

Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

Az V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál mai napján megtudhatjuk, hogy valójában ki is azok az ír travellerek – Drubina Orsi blogja.

Fotó: Vincze Alina

Johnny, a traveller srác

V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál
– egy fesztiválönkéntes blogbejegyzése numero 4. –
05.08. vasárnap

A Traveller Wagon Wheel Company alapvetően egy szűk kis családot jelent: Catherinet, Michaelt és Johnnyt. Édes egy pofa ez a srác – gondolom róla rögtön az első napon, amikor megkérdezem tőle, mit hozhatok neki ebédre. Az ír akcentus miatt néha vissza kell kérdeznem, de alapvetően nagyon jókat beszélgetünk. Nem is csoda, hogy mindenki a szívébe zárja őt a napok alatt, a fesztivál legfiatalabb résztvevője, 16 éves és menőnek tartja, hogy az apukájával mesélnek el egy travellerekkel történt tűzesetet, és annak tragikus végkimenetelét. Az előadásuk címe: Gyászolt Írország? / Ireland shed a tear? A történetet a lehető legpuritánabb módon mondják el a fiúk, hatásos, megértünk valamit a viszontagságaikból.

Írország magyarországi nagykövete is jelen van a darab utáni közönségtalálkozón, aki végül is egy, a jelenlegi ír állam hozzáállását kritikus szempontból bemutató előadáson nem hogy részt vesz, de támogatja az előadókat és azt, hogy a hibákról vagy a kellemetlenségekről is beszélni kell. Micsoda jelenség! Csak ámulok. A blogom szempontjából úgy határozok, a napi penzumom az lesz, hogy kifaggatom én ezt a Johnny gyereket.

Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

Fotó: Vincze Alina

Az első kérdésem hozzád, Johnny, amit talán mindenki kérdezget itt, hogy mi is pontosan a különbség a travellerek és a cigány származású emberek között? Mit jelent pontosan az, ha valaki traveller?

Nézd, a travellerek írek nagyrészt, tudod? A különbség köztük, vagyis köztünk az a kulturális háttér. A roma származásúakkal pedig a legnagyobb hasonlóság az, hogy milyen problémákkal kell szembenéznünk. Például a roma nyelv és az ír travellerek nyelve nagyon különböző, semmilyen kapcsolódás ilyen értelemben nincs köztünk, de a kulturális közegünkben igenis van. Azt hiszem, hogy ez a legfontosabb: olyan emberek vagyunk, akik a világ teljesen különböző pontjairól érkeztek ide, és mégis hasonló nehézségeink vannak a többségi társadalommal kapcsolatban.

Hol éltek ti pontosan? Számomra a traveller kifejezés azt jelentette elsőre, hogy ti folyton utaztok. Ezt így kell érteni?

Nem, ez egyáltalán nem így van, sajnos, mert a travellerek teljesen beágyazottan élnek az ír társadalomban, és a helyzet az, hogy most a travellerek legálisan nem vándorolhatnak egyik helyről a másikra. Szóval, nekünk is van házunk egy kicsivel Dublin fölött. Rengeteget utazunk minden nyáron, és amikor csak tehetjünk, a lakókocsinkkal bejárjuk az egész országot. Mi már nem hagyhatjuk el azt a házat igazából, mert a törvény nem engedi.

Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

Fotó: Vincze Alina

Te együtt játszol a családoddal. Az édesapáddal állsz egy színpadon, anyukád segít nektek mindenben a háttérből… ez szuper izgi számomra! Tudom, hogy verseket is írsz néha, szóval egy nagy családi karavánutazáson veszel részt, amiben te szabad is lehetsz, mint a madár, és mégis biztonságban vagy a szüleiddel…  Tényleg ez maga a szabadság számodra?

Természetesen a szüleim sok mindenben megállítanak engem, mert vigyáznak rám, de ez nem jelent számomra jelentős korlátozásokat. Gyönyörű helyeken járunk, gyönyörű emberekkel találkozunk. Budapestet is olyannak látjuk együtt, amilyen. És azt kell mondanom, hogy ez egy nagyon kedves ország, innen nézve. Így a szüleimmel megtapasztalhatom, hogy milyenek a dolgok valójában, de például nem szabad lerészegednem! Valamit valamiért. (Pedig jó az ír sör és a whisky – a Szerk.)

Szeretsz Írországban élni?

Igen, persze, de tudod, traveller vagyok, nekem mennem kell. Ez az életünk. Ha felnövök, akkor csapos szeretnék lenni bárokban, és beutazni az egész világot. Nem hiszem, hogy megmaradok egy helyen túl sokáig.

Mit gondolsz az V. Roma Hősök Színházi Fesztiválról?

Szerintem nagyon fontos dolog, és úgy érzem, hogy egy lényeges üzenet is van mögötte. Őszintén szólva szuper látni, hogy az egész fesztivál mennyire támogatja a roma és a traveller kultúra létjogosultságát, boldog vagyok, hogy itt lehetek és egyáltalán létezik egy ilyen lehetőség. Az emberek baromi jófejek, a zene kiváló, nagyon érdekes megtapasztalni a különböző nézőpontokat az előadások napjai alatt. Egyszerűen imádom.

Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

Johnny és Orsi szelfi

Drubina Orsi

Az előző napi blogbejegyzés:

Roma hősök pólóban számlát kérsz a boltban

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top