+ Ajánló

Nagy bulival ünnepli 40. évfordulóját a Yellowjackets

Yellowjackets

A Yellowjackets zenekar és a WDR Big Band a Jackets XL című lemez anyagával érkezik Budapestre. Negyven év zenei kalandozásai a színpadon!

A Yellowjackets zenekar tíz éve hatalmas koncerttel ünnepelte a Müpában fennállásának harmincadik évfordulóját. A fúziós jazzt játszó csapat sokféle stílusváltást és tagcserét megélt – és túlélt – hosszú története során, most pedig visszatérnek egy újabb kerek évfordulóra. A szaxofonos Bob Mintzert, aki harminc éve zenél a negyvenéves bandával, a turné két állomása közötti vonatútja során kaptam el erre az interjúra.

Egy újabb születésnap a Müpában! Milyen érzés visszatérni Budapestre?

Nagyon örülünk, hogy visszatérhetünk, ezúttal a kölni WDR Big Band társaságában. A Yellowjackets legutóbbi lemezéről, a Jackets XL címűről fogunk játszani, amelyet a két zenekar már eleve együtt is vett fel. Ez a kapcsolat a kilencvenes évekig nyúlik vissza; az összekötő kapocs én vagyok, a WDR Big Band vezető karmestere és a Yellowjackets tagja egy személyben. Mindannyian izgatottan várjuk, hogy a budapesti közönséggel együtt ünnepelhessük ezt a negyedik évtizedet.

Amikor Ön belépett a Yellowjacketsbe, a zenekarnak már egy évtizedre visszatekintő története volt. Miért döntött a belépés mellett, és hogyan hatott az Ön jelenléte a többiek zenei világára?

A Yellowjacketsnek nincs vezetője. Egyenrangú partnerkapcsolat a miénk, amelyben az összes tag egyformán vállal részt a zenekari élet minden aspektusából. Minden eddigi tagcsere kicsit más irányba terelte a zenét, de azért a bandának van egy erős zenei identitása, amely ennyi év alatt is meghatározó és felismerhető maradt.

Mielőtt beléptem volna a Yellowjacketsbe, vagy olyan zenekarokban játszottam, amelyeknek volt vezetője, vagy én vezettem a saját formációimat. A Yellowjackets együttműködés-alapú felépítése új és izgalmas élmény volt, és azt hiszem, azért is létezhetünk már évtizedek óta, mert a partneri viszony nagyon jól működik a tagok között. Ez segített abban is, hogy a tagcserék, hullámvölgyek ellenére mégis mindig konzekvensen meg tudtuk őrizni a fent említett zenei alapjainkat.

Na de mik is ezek az alapok? Hogyan jellemezné a Yellowjackets zenéjét?

A Yellowjackets semmilyen kategóriába nem sorolható. Csak önmagára hasonlít, vagyis hamisítatlan “Yellowjackets-zenét” játszunk. Ez négy különböző hangon alapul, amelyek egymásra felelgetnek, és amelyek együtt egy olyan egészet adnak ki, amely több és nagyszerűbb, mint az egyes részek külön-külön.

Hogyan jött a közös munka ötlete a WDR Big Banddel?

A Yellowjacketsnek és a WDR Big Bandnek két közös projektje is volt a kilencvenes években. Amikor 2015-ben én lettem az utóbbi vezető karmestere, rögtön tudtam, hogy a régi kapcsolatot fel kell éleszteni, és ez a legújabb projekt végül a Yellowjackets legújabb lemezének egész alapját adta. Fantasztikusan hangzik együtt ez a két zenekar!

Van valami, amit mindenképpen szeretne megüzenni a budapesti hallgatóságnak?

Leginkább az, hogy nagyon hálásak vagyunk, amiért felléphetünk a városban. Budapesten nagyszerű közösség szerveződik a zene köré, és boldogsággal tölt el, hogy mi is részt vehetünk mindebben a koncertünk alatt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top