+ Média

Elhunyt Herczeg János

Herczeg János

Herczeg János 1979-től volt a Magyar Rádió Iskolarádiójának szerkesztője, majd a rendszerváltáskor a Gordiusz Műhely főszerkesztője lett.

Életének 87. évében elhunyt Herczeg János, a Magyar Rádió több tudományos ismeretterjesztő műsorának szerkesztője – közölte a Duna Médiaszolgáltató Nzrt. közéleti és dokumentum főszerkesztősége csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Herczeg János 1979-től volt a Magyar Rádió Iskolarádiójának szerkesztője, majd a rendszerváltáskor a Gordiusz Műhely főszerkesztője lett. Számos tudományos ismeretterjesztő műsor alkotásában vett részt, a legfontosabbak: a Gordiusz magazin, a Tanakodó, a Gordiusz Játék-tér, a Kerengő.

Nagy szerepe volt az élő, interaktív rádiós ismeretterjesztés, a rádiós fejtörő műsorok műfajának meghonosításában.

A matematika volt a speciális szakterülete. 1956-ban végzett az ELTE matematika-fizika tanár szakán. Tanított a budapesti Berzsenyi Gimnáziumban speciális matematika tagozaton és az ELTE Geometria Tanszékén is. Olyan matematikai könyvek fűződtek a nevéhez, mint a Játék és logika 85 feladatban, vagy a Sokszínű logika.

Országos ismertséget akkor szerzett, amikor 1954-től Bizám Györggyel közösen szerkesztette az Élet és Tudomány hetilap rejtvénysorozatait. A hetilapnak 1994-2004. között, nyugdíjba vonulásáig, főszerkesztője is volt.

Számos szakmai elismerésben részesült: Beke Manó Emlékdíj (1974), Enciklopédia Díj (1991), Prométheusz érem (1993), Táncsics Díj (1994), Akadémiai Újságíró Díj (1996), Jedlik Ányos Díj (2000), Rátz Tanár Úr Díj (2005).

Herczeg Jánost szombaton érte a halál.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top