+ Képzőművészet

Elhunyt egy rendkívüli személyiség: Meda Mládková

Meda Mládková

Meda Mládková rendkívüli személyiség volt, komoly nyomot hagyott nemcsak a cseh kultúrában – mutatott rá Martin Baxa kulturális miniszter.

Százkét éves korában kedden Prágában meghalt Meda Mládková neves cseh művészettörténész, műgyűjtő és mecénás – közölte a Mládek Alapítvány és a Mládek házaspár által alapított Kampa Múzeum.

„Az újkori cseh történelem egyik fontos személyisége volt, távozása mindnyájunknak nagy veszteség”

– jelentette ki Jirí Pospísil, az alapítvány elnöke.

„Meda Mládková rendkívüli személyiség volt, komoly nyomot hagyott nemcsak a cseh kultúrában”

– mutatott rá Martin Baxa kulturális miniszter a Twitteren.

Meda Mládková 1919-ben Észak-Csehországban született, és az 1948-as csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után Nyugat-Európába emigrált, Svájcban, Franciaországban és az Egyesült Államokban élt.

Az ötvenes évek második felében Párizsban művészettörténetet tanult, és megismerkedett Frantisek Kupka cseh származású festővel, akinek műveit később gyűjteni kezdte. Csehszlovákiába a hatvanas években kezdett visszajárni, számos neves kortárs művésznek nyújtott segítséget, megvette vagy népszerűsítette alkotásaikat. Férje halála után, 1989 augusztusában egész gyűjteményét Prágának adományozta.

A rendszerváltás után a Kampa szigeten megvette a Sovovy mlyny (Sova malom) nevű épületet, amelyben Kampa múzeum néven az egész gyűjtemény – Frantisek Kupka több mint 220 képe és rajza, Otto Gutfreund 16 szobra, cseh és szlovák művészek több mint ezer alkotása – méltó elhelyezést nyert.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top