+ Képzőművészet

Meghalt az éhségsztrájkoló ukrán képzőművész

Ljubov Pancsenko

Elhunyt Ljubov Pancsenko képzőművész, aki az orosz megszállás elleni tiltakozásként fogott éhségsztrájkba március elején.

Elhunyt Ljubov Pancsenko képzőművész, aki az orosz megszállás elleni tiltakozásként fogott éhségsztrájkba március elején az oroszok által elfoglalt Bucsában. A legyengült asszonyt a város felszabadítása után, április 2-án szállították kórházba, ott ápolták addig, amíg a szervezete feladta a küzdelmet.

Ljubov Pancsenko Mihaliivna 1938-ban született, textiltervező és grafikus szakon végzett. A hatvanas években azoknak a művészeknek a csoportjához tartozott, akik ukrán népművészeti motívumokat emeltek alkotásaikba, ezzel felélesztve a szovjet diktatúra ideje alatt háttérbe szorított nemzeti művészetet – írja a Telex. Festőként, divattervezőként, modellként is ismert volt, több állami kitüntetést kapott.

A művész otthon tárolt alkotásait a háború kitörésekor múzeumba szállították, így azok várhatóan megmenekülnek. Ljubov Pancsenko házát később a települést elfoglaló orosz katonák kirabolták, egy melléképületet tüzérségi találat is ért.

Az idős művésznő az oroszok kegyetlenkedései elleni tiltakozásból egy hónapig nem evett és nem szállt ki az ágyból, így annyira legyengült, hogy az orvosok nem tudták már megmenteni az életét.

Haláláról a bucsai polgármester Facebook-oldalán számolt be.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top