+ Zene

Snétberger Ferenc rangos díjat kapott Németországban

Snétberger Ferenc

Snétberger Ferenc improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően vált világszerte ismertté.

Keresés a weben

Rangos német zenei díjat kapott Snétberger Ferenc. A magyar zenész a gitár kategóriában kapta meg a Német Dzsesszdíjat (Deutscher Jazzpreis), amelyet szerdán este vett át a brémai gálán.

A Snétberger Alapítvány csütörtöki közleménye szerint a zsűri a kimagasló művészi professzionalizmus és kreativitás, valamint a német és nemzetközi dzsessz területén elért eredmények alapján harmincegy kategóriában ítélte oda az elismerést.

A gitár kategória jelöltje Snétberger Ferenc mellett Kalle Kalima finn gitárvirtuóz és Johan Leijonhufvud svéd dzsessz zenész, gitáros, zeneszerző volt.

Snétberger Ferenc improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően vált világszerte ismertté. A gitárművész és zeneszerző szakmai munkája mellett 2011 óta támogatja az elsősorban roma, hátrányos helyzetű, kiemelten tehetséges fiatalok zenei képzését a Snétberger Program keretében.

A hosszú ideje Németországban élő gitárművész korábban megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét, a Magyar Éremrend középkeresztjét, a Német Szövetségi érdemkeresztet, 2005-ben Liszt Ferenc-díjat, 2014-ben Kossuth-díjat kapott. Prima díjas 2013-ban, majd 2014-ben a MOB Fair Play díjazottja lett művészeti kategóriában. 2015-ben Hazám, 2018-ban Németországban JTI Trier Jazz Award díjjal tüntették ki.

Snétberger Ferencet legközelebb Budapesten a Zeneakadémia nagytermében hallhatja a közönség új zenei formációjával május 19-én.

Itt egy Snétberger életútinterjút olvashatsz:

Snétberger Ferencet, vagy ahogy Salgótarjánban mindenki hívta Tomit, 1974-ben hallottam először gitározni a Salgó étteremben. Mint fiatal tehetséget mutatták be, ha jól emlékszem, klasszikus műveket játszott. A közönség a megszokott módon az asztaloknál körben foglalt helyet. Egy barátunk, aki háttal ülve a pódiumnak lusta volt megfordulni, megkérdezte: Na jó, de ki basszusozik neki?

Snétberger Ferenc: Szeretném azt elérni, amit apám elérhetett volna – életútinterjú

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top