+ Oktatás

A Pedagógusok Szakszervezete három követelése

államtitkár Pedagógusok Szakszervezete

A Pedagógusok Szakszervezete egyik legfontosabb követelésének azt tartja, hogy önálló oktatási minisztérium jöjjön létre.

illusztráció, korábbi tüntetés

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) önálló oktatási minisztériumot, tanszabadságot és kiszámítható jövőt követel.

Az érdekképviselet azt közölte kedden, hogy mivel rövidesen összeül az új parlament, majd létrejön az új kormány is, még a minisztériumi struktúra kialakítása előtt szükségesnek tartja, hogy ismét felhívja a figyelmet az oktatás legsúlyosabb problémáira.

A PSZ egyik legfontosabb követelésének azt tartja, hogy önálló oktatási minisztérium jöjjön létre, amely a bölcsődétől a felsőoktatásig képviseli a nemzet jövőjét meghatározó stratégiai ágazatot a kormányon belül.

„Már régóta egyértelmű, hogy a sok területet magába olvasztó Emmi nem képes ellátni feladatát, az oktatásnak külön tárca kell, hozzáértő miniszterrel. A PSZ szükségesnek látja azt is, hogy a köznevelés és a szakképzés ismét egy tárcához kerüljön”

– hangsúlyozták.

A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is követeli, hogy a pedagógusok illetményének számításánál a mindenkori minimálbért vegyék figyelembe, és ez vonatkozzon a szakképzésben dolgozókra is. A bérek értékállóságának megteremtése szerintük nem tűr halasztást, miként az sem, hogy emelkedjen a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak bére.

Sürgetik a munka- és adminisztrációs terhek csökkentését, és azt, hogy a hátrányos helyzetű településeken a pedagógusok nehéz körülmények között végzett munkájáért járó pótlékot 100 százalékkal emeljék meg.

A PSZ szerint az új kormányra vár az a feladat is, hogy gondolja át a mára megbukott pedagógus-életpályamodellt, és minden diáknak érdemi óraszámcsökkenést jelentő, új alaptantervet dolgozzon ki.

A PSZ követeli a pedagógusképzés megújítását, az oktatási intézmények szektorsemleges finanszírozását. Az oktatásra fordított összeg érje el a mindenkori GDP 6 százalékát!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top