+ Képzőművészet

Lovas Ilona emlékkiállítás nyílik

Lovas Ilona

Idézetek – Lovas Ilona emlékére című kiállítás megnyitója 2022. április 28-án, csütörtökön 18 órakor lesz az Inda Galériában.

Lovas Ilona: S.O.S., 2005, videóinstalláció
Keresés a weben

Idézetek – Lovas Ilona emlékére című kiállítás megnyitója 2022. április 28-án, csütörtökön 18 órakor lesz az Inda Galériában. A kiállítást megnyitja: Kozma Zsolt.

Lovas Ilona emlékét idézik az Inda Galériában az április 28-án nyíló kiállítása. A 2021. augusztusában elhunyt művész életművéről már eddig is születtek jelentős tanulmányok, de hagyatéka még átfogó múzeumi feldolgozásra, rendszerezésre, katalogizálásra vár.

A mostani megemlékezésre a galériánál lévő munkák, valamint, az örökösök jóvoltából, az említett hagyatékban található darabok közül választottunk ki néhányat. A pálya különböző szakaszaiból származó idézeteket a fizikai és spirituális elindulás, úton levés és megérkezés, a táplálék és az úton leselkedő veszélyek tematikus motívumai kötik össze. A videók, az üvegre applikált, kiszárított állati belek, a fotó és az organikus anyag kombinációi a művész médiumhasználatának, élő és élettelen anyagokról való gondolkodásának sok jellegzetességét is példázzák.

A Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas, Ferenczy Noémi-díjas, Príma díjas, érdemes művész Lovas gyakorlatának a gondolati és az ehhez kapcsolódóan alakuló anyaghasználati ív, az organikusan alakuló, folyamatában követhető következetesség mellett – amelyből a kiállítás jellegénél és a galéria fizikai adottságainál fogva csak néhány pont felmutatására vállalkozik – van egy fontos visszatérő eleme, ami egy hommage kiállításban különleges szerepet kap. Ez az elem a szellemi közösség keresése és megtalálása, a más művészekkel való kollaboráció. Ennek jegyében, vagy inkább erre emlékezve jelenik meg a tárlaton az Ilonával több alkalommal közösen kiállító Berhidi Mária és Imre Mariann egy-egy munkája.

A kiállítás megtekinthető 2022. április 29–2022. május 27. között, keddtől péntekig, 14-18 óráig (vagy előzetes bejelentkezéssel).

Egy beszélgetés a Librarius archívumából, amely Lovas Ilona és Jovián György képzőművészekkel készült:

Hogyan élték meg a 30 évvel ezelőtti határnyitást? – beszélgetés Lovas Ilona és Jovián György képzőművészekkel Berlinben

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top