+ Színház

Pallag Márton kapta a Gábor Miklós-díjat

Pallag Márton

Pallag Márton kapta ebben az évben a szakmai kuratóriumtól a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat.

Pallag Márton kapta ebben az évben a szakmai kuratóriumtól a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat Böföghy Tóbi megformálásáért a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Forte Társulat Vízkereszt vagy bánom is én című, Horváth Csaba rendezte előadásában.

A színházi élet rangos elismerését Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke a kedd előadás végén adta át.

Pallag Márton 1991-ben született Debrecenben. Amikor az Ady Endre Gimnázium diákjaként megnézte a Horváth Csaba rendezte A tavasz ébredése című előadást a Csokonai Színházban, az eldöntötte, hogy merre induljon. A Színház- és Filmművészeti Egyetem első színházrendező-fizikai színházi koreográfus osztályában végzett 2014-ben, Lukáts Andor és Horváth Csaba növendékeként. Azóta is tagja a Horváth Csaba vezette Forte Társulatnak, de többek között Zsótér Sándor, Hegymegi Máté és Nagy Péter István rendezéseiben is szerepel. A Junior Prima-díjas színész a szombathelyi színpadon komikus Shakespeare-szerepben nyújtott alakításával nyerte el a Gábor Miklós-díjat.

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelynek több mint tizenöt évig volt elnöke Koltai Tamás színikritikus. 2017 óta Ascher Tamás rendező vezeti a testületet, amelynek tagja Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Spiró György író és Stuber Andrea színikritikus. Vass Éva 2019-es halála után az alapító jogutódja Alföldi Róbert lett.

A Gábor Miklós-díjasok között László Zsolt az első, őt követte Varga Zsuzsa, az azóta elhunyt Herczeg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György, Pál András, Csuja Imre, Nagypál Gábor, majd Görög László.

A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás Hamlet-előadása címszereplőjeként ábrázolja. A díjjal bruttó 300 ezer forintos pénzjutalom jár.

A Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész Gábor Miklós (1919-1998) a XX. század második felének egyik legjelentősebb színésze volt. Filmszínészi pályája széles körben tette ismertté és kedveltté; legendás filmjei között van a Valahol Európában, a Mágnás Miska, a Budapesti tavasz és az Apa. Színházi karrierje a Madách Színházban ívelt fel, majd a Nemzeti Színház következett, azután visszatért a Madáchba. Intellektuális nyitottságára és szakmai megújuláskészségére mi sem jellemzőbb, mint hogy 56 évesen Ruszt József hívására a kecskeméti színházhoz szerződött társával, színésznő-feleségével, Vass Évával együtt. Gábor Miklós nemcsak színészként volt kiemelkedő, képzőművészként és íróként is maradandót alkotott, ezt tanúsítják színházi esszéinek, valamint naplóinak kiadott kötetei.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top