+ Irodalom

Elhunyt Jack Higgins

Jack Higgins

Az elhunyt Henry Patterson, írói nevén Jack Higgins brit író, népszerű thrillerek és kémregények, köztük A sas leszállt szerzője.

Jersey szigeti otthonában, 92 évesen meghalt a népszerű thrillerek és kémregények, köztük A sas leszállt szerzője, Jack Higgins. Charlie Redmayne, a HarperCollins kiadó vezérigazgatója szerint az író halála egy korszak végét jelenti.

Az elhunyt Henry Patterson, írói nevén Jack Higgins brit író, népszerű thrillerek és kémregények, köztük A sas leszállt szerzője. Az író 92 évesen, Jersey szigeti otthonában, családja körében halt meg szombaton – közölte kiadója, a HarperCollins.

Az író nyolcvanöt regénye 55 nyelven 250 millió példányban kelt, közülük csak az átütő sikerű háborús thrillere, A sas leszállt több mint 50 millió példányban.

Jack Higgins 1939-ben született az angliai Newcastle-ben, Belfastban nőtt fel, Londonban tanult közgazdaságtant, és Leedsben dolgozott tanárként. Az 1950-es évek végén, szabadidejében kezdett regényeket írni, mérsékelt sikerrel.

Mindez egy csapásra megváltozott, amikor 1975-ben megjelent A sas leszállt című második világháború regénye, amelyben a nácik összeesküvést szőnek Winston Churchill brit miniszterelnök elrablására.

Egy 2010-es interjúban a szerző felidézte, hogy röviddel a könyv megjelenése után felhívta a könyvelője, és megkérdezte tőle, hogy mennyi bevételt remél a regényétől. Higgins azt mondta, hogy szeretné, ha nyugdíjazásáig egymillió fontot hozna.

Maga egy kötöznivaló bolond, már egy hét alatt összejött ennyi

– mondta neki a könyvelő. A háborús thriller még népszerűbb lett azután, hogy 1976-ban nagy sikerű kalandfilm készült belőle Michael Caine, Donald Sutherland és Robert Duvall főszereplésével.

„Higgins halála egy korszak végét jelenti”

– jelentette ki Charlie Redmayne, a kiadó vezérigazgatója, aki szerint az író egy klasszikus thrillerszerző volt, írásai, mint a Liam Devlin- vagy a későbbi Sean Dillon-könyvek, „abszolút letehetetlenek voltak”.

Utolsó regénye, a The Midnight Bell 2017-ben jelent meg, és bestseller lett a Sunday Times listáján. A kiadó közlése szerint mire megjelent az utolsó regénye is, már csak úgy emlegették Higginst, mint a Legendát.

Irodalmi ügynöke, Jonathan Lloyd azt mondta, hogy amikor annak idején a Collins kiadónál dolgozva kézhez kapták A sas leszállt kéziratát, „ritka bizonyossággal” mindannyian tudták, hogy egy azonnal klasszikussá váló regénnyel van dolguk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top