+ PR-cikk

Tornáztasd meg az elméd trükkös matekfeladatokkal!

keresztlabda

A matematika kapcsán kevés a közömbös ember. Vagy szereti valaki, vagy nem. A reál tárgyakat kedvelők körében azért népszerű tantárgy, mivel nem kell bemagolni hozzá semmit a jó eredmények elérése érdekében, csupán elég tudni néhány alapszabályt és logikusan kell gondolkodni.

A jó hír az, hogy a Keresztlabda oldalán található matekfeladatokra nem fogsz rossz jegyet kapni, ha nem tudod őket megoldani. Senki sem fog megbuktatni, ha akár több feladatnál is hibázol, sőt, mindig lesz segítséged is. Nem fejből kell ugyanis megválaszolnod a kérdéseket, hanem több különféle opció közül bökhetsz rá a szerinted helyes megoldásra. Így ha elszámolod magad, és olyan eredmény jön ki, ami nincs ott a válaszok között, akkor máris nekiugorhatsz újból megoldani a matekfeladatot, hiszen biztos lehetsz abban, hogy valahol hibát vétettél.

Nincs nagy tét, ám így is érdemes a matekfeladatokat komolyan venni

A dolog nem tétre megy, van azonban haszna. Ha minden nap megoldasz egy ilyen feladványt, akkor karban tarthatod az elméd. Legyen az akár egy fizikai testrészünk, akár az elménk, ha nem használjuk, akkor bizony kevésbé lesz “éles”.

Bár manapság már mindenkinek van egy okostelefon a zsebében, ami tudományos számológépként is funkcionálhat, azért jó, ha az alapműveleteket fejben is el tudja végezni az ember. Ennek gyakorlati hasznát lehet venni a piacon vagy a boltokban, amikor ki szeretné számolni valaki, hogy jól adtak-e vissza.

Trükkös, de nem megoldhatatlan matekfeladatok

Bár a trükkös szó elsőre talán vészjóslónak tűnhet, azért nem kell rögtön arra gondolni, hogy ezeknél a feladatoknál egyetemi szintű matematika tudásra lesz szükség. Bár kétségkívül nem árt, ha az ember ismeri a műveleti sorrendet és tud fejszámolni alapszinten, másra igazából nincs szükség. Nem kell tudnod deriválni és integrálni sem. Elegendő, ha tudsz összeadni, kivonni, szorozni és osztani, na és persze tudod, hogy mi célt szolgálnak a zárójelek, és esetleg a hatványozással is képben vagy.

Ha higgadtan átnézed az adott feladatot és szánsz rá elég időt, akkor biztosan meg fogod tudni oldani. A trükkös szó inkább arra utal, hogy van valamilyen csavar a feladványokban, azaz becsapósak. Ha rájössz a turpisságra, akkor már a kisujjadból ki fogod tudni rázni a megoldást a legtöbb esetben.

Vannak olyan feladatok, amikkel eddig talán még nem találkoztál

Ezeknek a fejtörőknek alapvetően a szórakoztatás a célja és az, hogy egy kicsit trenírozd az elméd. Éppen ezért nem is olyan komolyak a feladatok, mint az iskolai tankönyvekben és munkafüzetekben.

Bizonyos esetekben a készítők a betűk helyett különféle szimbólumokat illesztettek a feladványokba. Elképzelhető, hogy állatokat vagy emojikat fogsz látni a betűk helyett. Szerepük persze ugyanaz, mint ahogyan a cél is: ki kell találnod, hogy a kérdőjel helyére milyen számnak kellene kerülnie!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top