+ Irodalom

Nyúl Péter köszöntése 5 fonttal

nyúl péter

A Nyúl Péter kalandjai című mesekönyv 1902-ben jelent meg először. A mesehősről több film is készült, legutóbb 2018-ban.

Ötfontos érmét bocsátott ki a brit Királyi Pénzverde, amelyen Nyúl Péter, Beatrix Potter híres mesehőse szerepel, a megjelent első kötet kiadásának 120. évfordulója alkalmából.

A különleges érme Nyúl Pétert ábrázolja kék kabátban, amint egy vadvirágos réten kel át. A hétfőn kibocsátott érme nem kerül forgalomba, de arany és ezüst kiadásban is megrendelhető a pénzverde honlapján.

Az érme tervezője, Ffion Gwillim a Daily Mail című napilapnak elmondta: olyan érmét akart készíteni, amely vidámságot sugároz, de méltó módon emlékezik meg az évfordulóról is. Az inspirációt Beatrix Potter mesekönyvének színes, virágos illusztrációiról kapta.

A dizájnról a következőket mondta:

„A könyv oldalairól a különböző virágelemek átvételét terveztem úgy, hogy egy kerek érmén új jelenetet alkosson, mindez üdvözlendő tervezési kihívás volt – az ilyen részletes érmék színezése is nagy odafigyelést és pontosságot igényel.”

A Királyi Pénzverde szóvivője, Clare Maclennan szerint a szép érme életkortól függetlenül minden gyűjtőt érdekelhet:

„Az érme maga is gyönyörű műalkotás minden korosztály gyűjtői számára.”

A Nyúl Péter kalandjai című mesekönyv 1902-ben jelent meg először. A mesehősről több film is készült, legutóbb 2018-ban, amelyet egy folytatás is követett 2021-ben Nyúl Péter 2. – Nyúlcipő címmel.

A Királyi Pénzverde Beatrix Potter születésének 150. évfordulója alkalmából 2016-ban már kiadott egy Nyúl Pétert ábrázoló 50 pennys érmét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top